DAT og SAS pønser på at bekrige hinandens indenrigsruter

I Danmark er konkurrencen mellem flyselskaber på indenrigsruterne begrænset til en enkelt rute. DAT flyver således fra København til Karup og Rønne, imens SAS flyver Billund og Aarhus. Alsie Express flyver København-Sønderborg.

Aalborg-ruten er som den største indenrigsrute eneste konkurrenceudsatte rute, hvor SAS og Norwegian flyver vinge mod vinge.

Men i et indslag fra TV2 Bornholm lufter både SAS og DAT tankerne om at bevæge sig ind på hinandens territorier.

SAS: Bornholm er interessant

SAS, der senest har valgt at sætte fire daglige afgange ind under Folkemødet, medvirker i udsendelsen i form af pressechef Mariam Skovfoged. Hun kalder Bornholm for ”et interessant sted”.

»Vi skal flyve Bornholm til og fra folkemødet, og der kommer vi til at mærke, om der også er interesse for at flyve med os på andre tidspunkter,« siger hun i indslaget.

Den udmelding bliver samlet op af TV2 Bornholm, som forelægger administrerende direktør i DAT, Jesper Rungholm, scenariet, hvor SAS skulle vælge at gå permanent ind på ruten København-Rønne:

Giver igen af samme skuffe

»Vi vil selvfølgelig opsige enhver form for samarbejde (med SAS red.), hvis vi skal til at konkurrere, og så vil vi begynde at kigge på, hvilke ruter SAS i øvrigt har i Danmark, der kunne være interessante for os,« siger Jesper Rungholm til TV2 Bornholm og tilføjer:

»Der er en rute i Danmark, der kan tåle at få priskonkurrence: Det er Aarhus-København, helt klokkeklart. Man skal gøre sig selv den tjeneste og gå ind og kigge, hvad de (rejsende red.) betaler. Det er cirka tusind kroner mere per vej.«

DAT har tidligere selv være initiativtager til at starte konkurrence på netop Rønne-ruten, da selskabet fra 2005 til 2008, indledte en priskrig med Cimber. DAT var ved at knække nakken på øvelsen, og vendte først tilbage efter Cimbers konkurs i 2012.

Konkurrence ikke et drømme scenarie

Spørger han hos brugerne af bornholmer-ruten, er konkurrence ikke nødvendigvis et ønske-scenarie:

»Min erfaring, gennem de priskrige der var før Cimber krakkede, var, at så har du en periode med meget billige priser – de (selskaberne red.) bløder begge to – den ene dør af det, og den anden har blødt så kraftigt, at de så gør et kæmpe prishop. Det har vi ikke brug for. Det giver uregelmæssigheder, det giver høje priser og usikkerhed,« siger Winni Grosbøll (S), borgmester og formand for kontaktrådet på Bornholm.

TV2 Bornholms krog til at sætte fokus på flybetjeningen af Bornholm er, at pendlerne oplever, at DAT på det seneste har hævet priserne, haft mange udsolgte afgange, imens situationen kun har været forværret af aflysninger og forsinkelser. Se DAT’s svar på den kritik i hele indslaget fra TV2 Bornholm (her).

Tal fra Trafikstyrelsen for Bornholms lufthavn, hvor DAT er den absolut altdominerende fly-operatør viser, at der i de seneste seks måneder har været 26 aflysninger ud af et trafikprogram på 2521 afgange i lufthavnen. Derudover har en afgang været forsinket. DAT flyver op til ni gange om dagen på ruten Rønne-København og har i sommerhalvåret også forbindelser fra Rønne til Billund og Aalborg.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev