Nyt dansk flyselskab vil profilere sig på kvalitet – også over for medarbejderne

Great Dane Airlines er navnet på et nyt dansk luftfartsselskab. Selskabet får base i Aalborg Lufthavn og vil etablere sig i markedet for rute- og charterflyvninger.

Bag selskabet står Thomas Hugo Møller – der er uddannet pilot – og Huy Duc Nguyen, som har en kandidatgrad i økonomi.

De to har i samarbejde med Aalborg Lufthavn lavet en markedsanalyse og mener at have identificeret et hul i markedet for nordeuropæiske rute- og charterflyvninger med større regionale jetfly. Det vil sige fly med plads til 100-120 passagerer. Til at løfte den opgave har selskabet som det første luftfartsselskab i Danmark valgt flytypen Embraer 195 Advance Range, som er indrettet med 118 sæder og har en rækkevidde på 4260 kilometer.

Flyene, to styk, lejes af et irsk leasingselskab. Det første fly, som forventes leveret til maj, er godt ti år gammelt og har tidligere fløjet med et russisk selskab, oplyser Thomas Hugo Møller til Luftfart.nu.

Foreløbigt job til ni piloter og 12 kabineansatte

Til at bemande det første fly har selskabet allerede rekrutteret ni piloter og 12 kabineansatte. Når det andet fly ankommer til flåden, skal der »naturligvis ansættes flere«, fortæller Thomas Hugo Møller, der også selv tager type-ratingen (omskoling) til Embraer 195, så han kan træde til i tilfælde af crew-mangel:

»Vi har sikret os medarbejdere til den produktion, vi har solgt. Det er foreløbigt et fly, som går på vingerne 14. juni for Bravo Tours. Derudover starter vi selv ruteflyvninger til Dublin, Nice og Edinburgh fra Aalborg.«

Det er blandt andet tidligere ansatte fra Primera Air, der har fået job i det nye selskab, fortæller Thomas Hugo Møller. Primera Air var som bekendt en del af samme koncern som Bravo Tours, men selskabet måtte dreje nøglen om i efteråret 2018.

Flyvningerne som Great Dane Airlines skal operere for Bravo Tours udgår fra Aalborg, Billund og København til destinationer ved Middelhavet og Sortehavet.

Ønsker at være et ordentligt selskab

Konceptet ombord hos Great Dane Airlines er »kvalitet til fornuftige priser«. I det hele taget ønsker man at være et »ordentligt selskab«, pointerer Thomas Hugo Møller, der bliver administrerende direktør i det nye luftfartsselskab, hvor medstifter Huy Duc Nguyen bliver finansdirektør:

»Vi har aftalt med vores ansatte, at vi forhandler og indgår overenskomst i 2020. At der skal gå et halvt år med produktion, inden vi laver en aftale, handler om, at vi ikke kender produktionens detaljer på nuværende tidspunkt, og at medarbejderne også skal finde ud af, hvad der vigtigst for dem.«

En overenskomst vil ifølge Thomas Hugo Møller skulle forhandles med Flyvebranchens Personale Union, FPU, som han tidligere har samarbejdet med, da han i 15 år arbejdede som pilot for North Flying.

Sætter pris på budskab om ordnede vilkår

Budskabet om ordentlighed bliver hilst velkommen af formand for FPU, Thilde Waast:

»Vi siger selvfølgeligt først og fremmest tillykke til stifterne med det nye selskab. Og særligt til de ansatte, der har fået job i et dansk luftfartsselskab,« siger hun og tilføjer:

»Vi sætter også pris på ledelsens udmelding om overenskomst. Vi vil tage kontakt til selskabet, så vi kan få gang i dialogen med det samme.«

»Solidt funderet«

Great Dane Airlines ejes ligeligt af Thomas Hugo Møller og Huy Duc Nguyen, der hver har skudt 200.000 kroner i projektet, som for nuværende udgør selskabets egenkapital. Derudover har stifterne indgået aftaler om yderligere finansiering blandt andet i partnerskab med Nykredit. Således bliver der med direktørens egne ord tale om et »solidt funderet« selskab, når første fly letter i sommeren 2019.

Foruden charterflyvningerne for Bravo Tours har Great Dane Airlines også solgt sæder til rejsearrangøren Nilles Rejser på de nye ruter fra Aalborg Lufthavn, hvilket skal være med til at lægge en god økonomisk bund for opstarten, forklarer Thomas Hugo Møller. Billetsalget starter til marts.

Det nystartede luftfartsselskab har endnu ikke modtaget sin driftstilladelse fra Trafikstyrelsen, som er en forudsætning for at drive kommerciel luftfart. Thomas Hugo Møller forsikrer dog, at man er i god dialog med styrelsen, hvor han i øvrigt selv har arbejdet i en periode. Godkendelsen er således med et ordentligt oplæg fra Great Dane Airlines er en »formssag«.

Thomas Hugo Møller kommer fra en stilling som compliance manager i Aalborg Lufthavn og har forinden arbejdet som konsulent i Trafikstyrelsen og Jet Time efter han i 2016 forlod pilotjobbet i North Flying, hvor han også var Flight Safety Officer. Huy Duc Nguyen kommer fra en stilling som direktør i jobformidlings-virksomheden, Jobs Partner A/S, som han stiftede i 2008.

Det er 13 år siden, der sidst blev stiftet et luftfartsselskab (med egen driftstilladelse) i Danmark. Dengang var Jet Time, der i dag er arbejdsplads for knap 400 medarbejdere.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev