Ny SAS-kontrakt sender jobs til Baltikum

Estiske Regional Jet OÜ har på få måneder mere end fordoblet sin portefølje af fly i tjeneste for SAS. Senest har selskabet fået til opgave at operere fire fly for SAS i Sverige. I denne uge har selskabet så løftet sløret for endnu en kontrakt med SAS.

Aftalen vedrører i alt fem jetfly af typen CRJ900, som hver er garant for at skabe arbejde til mindst 20 piloter og kabineansatte. Men selvom de fem fly skal flyve for SAS, er det ikke ensbetydende med arbejdspladser i Skandinavien.

Regional Jet OÜ opererer i dag fem fly for SAS med base i Danmark og tilsvarende fem fly i Sverige. De fem nye fly skal derimod have base i Tallinn, Estland og Vilnius, Litauen, hvorfra de skal operere SAS’ ruter til Skandinavien. Flyene vil blive bemandet med lokalt ansatte besætninger på lokale kontakter i henholdsvis Estland og Litauen, oplyser selskabet til LUFTFART.nu.

Dansk indsats har banet vejen for ny kontrakt

Direktør i Nordic Aviation Group, som Regional Jet hører ind under, Jan Palmer, har ved flere lejligheder tidligere sagt, at det netop er de danske medarbejderes fortjeneste, at SAS valgte Regional Jet som ny leverandør senest i Sverige. Men trods de gode resultater på baserne i Danmark bliver det altså ikke her, de ansatte får andel i selskabets vækstridt.

»Det er kunden, der bestemmer, hvor flyene skal opereres fra,« siger Toomas Uibo, presseansvarlig til LUFTFART.nu, om selskabets dispositioner.

SAS har ruter fra både Tallinn og Vilnius til Stockholm og København, imens der fra Vilnius også flyves til Oslo.

Hidtil har CityJet stået for at operere SAS-flyvningerne fra de baltiske baser. Den irske underleverandør har imidlertid haft sine udfordringer med at rekruttere tilstrækkeligt personale til baserne i Baltikum.

Færre fly til CityJet og uvished for Air Nostrum

CityJet reducerer i de kommende måneder fra 21 til 18 fly i aktiv tjeneste for SAS. Det forlyder, at de tre fly, som selskabet nu får i overskud, sendes til Bruxelles på opgave for Brussels Airlines.

Aftalen mellem SAS og Regional Jet offentliggøres på et tidspunkt, hvor den lille SAS-leverandør Air Nostrum endnu ikke har indgået nogen nye aftaler om at skulle flyve for SAS. Den nuværende kontrakt løber til første halvår af 2020.

Det bekræfter selskabets danske pressechef, Mariam Skovfoged, i en mail til LUFTFART.nu:

»Kontrakten med Air Nostrum udløber til næste sommer. Vi har ikke planlagt noget endnu efter det,« skriver hun og tilføjer:

»Men Air Nostrum har været en god partner for os, og vi har en fin relation, så vi ser, at vi samarbejder yderligere på sigt.«

Situationen uafklaret om danske jobs

Air Nostrum har i dag både dansk base og dansk overenskomst, og fra selskabet har redaktionen modtaget følgende kommentar:

»Air Nostrums forhold med SAS forsætter som sædvanligt. Produktionen for næste sommer er ikke besluttet endnu.«

Hos de ansattes fagforening vækker nyhederne fra SAS og Regional Jet bekymring:

»Umiddelbart ligner det, at SAS med sine aftaler sender flere jobs i retningen af lavtlønslande med stillinger på væsentlig lavere vilkår. Det er i vores optik helt i orden med underleverandører, så længe det ikke sker på bekostning af de ansatte. Men her ser vi en aftale, der sender jobs helt ud af Skandinavien til lande, hvor fagbevægelsen er meget svag. Det er vi selvsagt ærgerlige over at se, men det bliver nu undersøgt nærmere,« siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU, der har overenskomst med samtlige af de danske underleverandører.

»Det er blandt andet på grund af denne udvikling i SAS, at FPU i dag er aktive i både Baltikum og Østeuropa,« tilføjer han.

SAS har i dag 40 fly på kontrakt med underleverandører. De står til sammen for godt hver tredje SAS-afgang. Air Nostrum og CityJet er i dag fusioneret i et holdingselskab, en aftale der blev godkendt tidligere på sommeren af konkurrencemyndighederne. Selskaberne opererer fortsat som to selvstændige enheder.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev