Norwegian reddet – hvad betyder det for de ansatte?

Norwegian blev mandag reddet på dramatisk vis. Men hvornår kommer Norwegian for alvor på vingerne, og hvad betyder redningen for de nu tidligere ansatte?

Der er et ”nyt Norwegian” på vej efter coronakrisen. Sådan lød det fra ledelsen i det norske lavprisflyselskab, efter selskabet mandag blev reddet fra en truende konkurs.

Redningen skete på en ekstraordinær generalforsamling den 4. maj, hvor Norwegians aktionærer godkendte en plan, der skal forbedre selskabets egenkapital. Og markedet har allerede reageret positivt på planen.

Det er umiddelbart godt nyt for danske luftfartsansatte og passagerer. Inden krisen stod Norwegian nemlig for 17 procent af flyvningerne i Københavns Lufthavn – kun overgået af SAS. Selskabet havde desuden godt 600 flyvende stillinger med dansk base.

Hvad er status for de konkursramte FPU-medlemmer i Norwegian?

De over 600 stillinger eksisterer dog ikke længere. To uger inden redningen traf selskabets ledelse en række beslutninger med henblik på at sikre moderselskabets overlevelse. En af disse beslutninger var særlig skæbnesvanger for de kabineansatte og piloter med danskbaserede ansættelser.

Den 20. april 2020 besluttede Norwegian at indsende konkursbegæring for de danske og svenske bemandingsselskaber. Den samme dag afsagde skifteretten konkursdekret.  Dermed stod 350 FPU’ere fra den ene dag til den anden uden et job. De 350 FPU’ere består udelukkende af piloter, da de danskbaserede kabineansatte stadig står organiseret i den norske fagforening Parat.

Piloterne har i de sidste to uger været i tæt kontakt med juristerne i FPU (selvfølgelig med fysisk afstand) med henblik på at sikre piloterne et livsgrundlag og understøttelse via Lønmodtagernes Garantifond (LG).

LG er en garantifond, som alle private virksomheder betaler til. Når en virksomhed går konkurs, sikrer LG, at medarbejderne får udbetalt løn, pension, feriepenge og lignende. Men udbetalingen sker ikke ligefrem automatisk:

– Hvert enkelt medlem skal anmelde sit krav på en meget detaljeret digital anmeldelsesblanket. Anmeldelsen sker under straffeansvar, og selve blanketten er udformet med mere almindelige lønmodtagere for øje. Det betyder, at den ikke tager højde for de særlige vilkår, der gælder for flyvende personale, hvilket nemt giver anledning til misforståelser og forkerte anmeldelser, siger advokat i FPU, Jan Gloggengieser Gam

Normalt ville FPU invitere medlemmerne til møder, men corona-situationen har gjort rådgivningsprocessen digital og telefonbaseret. Fokus har været på at besvare de mange spørgsmål via FAQ’er, der udsendes til alle medlemmerne med høj-frekvens og ikke mindst via udførlige guides, der kan sikre, at det enkelte medlems anmeldelse til LG foregår efter bogen.

Hvornår kommer Norwegian på vingerne igen?

En række eksperter har forsøgt at komme med forudsigelser på baggrund af Norwegians egne udmeldinger.

Redningen fik blandt andet Jacob Pedersen fra Sydbank til at udtale følgende til Ritzau:

– Men der er ingen tvivl om, at hvis Norwegian overlever, så kommer vi til at opleve et selskab, der vil være meget aktivt og satse stort på Danmark, sagde Jacob Pedersen til Ritzau.

TV2’s erhvervsekspert Ole Krohn havde nogenlunde samme udmelding:

– De trækker sig tilbage til det skandinaviske hjemmemarked. Det betyder, at de kommer til at satse på flyvninger ud af København, Oslo og Stockholm. Så det er godt nyt for Københavns Lufthavn blandt andet, sagde Ole Krohn til TV2 og uddybede i artiklen også pointen om Norwegians afgørende rolle for dansk luftfart.

Betyder det danske stillinger i Norwegian?

At Danmark bliver et fokusområde, er eksperterne enige om. De har dog væsentlig sværere ved at sige noget om, hvornår Norwegian vender tilbage til Danmark med baser og ansættelser.

Derfor har Luftfart.nu taget kontakt til Norwegians danske kommunikationsansvarlige.

– Som udgangspunkt kommer vi ikke til at flyve før april 2021. Men hvis situationen ændrer sig og udfolder sig mere positivt end vores konservative estimater, så tager vi bestik af det. Og så kan vi muligvis komme i gang før, også i Danmark, siger den danske kommunikationschef, Andreas Hjørnholm.

Han kan dog ikke komme nærmere ind på, om en hurtigere genåbning af restriktioner vil betyde ansættelser og baser i Danmark på kort sigt.

– Akkurat som alle andre flyselskaber og erhvervslivet generelt, så ved vi simpelthen ikke, hvordan det videre forløb under corona-pandemien bliver. Vi betragter Norden og selvfølgelig også Danmark som vores hjemmemarked, og vi fyldte før krisen godt op i Danmark – både hvad angår ruter, og hvad angår antallet af luftfartsstillinger. De danske passagerer kender os, og de værdsætter vores produkt, så der er ikke tvivl om, at Danmark er et centralt marked for os.

FPU: Håber at se et Norwegian igen i Danmark snarest

Hvor konservative Norwegians egne estimater er, vides ikke. Men de seneste dage har diskussionen om genåbning af samfundet og sågar luftfarten taget fart. I Danmark kigger branchen og myndighederne lige nu på mulighederne for at åbne op.

– Vi vil så gerne være optimister, men det er en komplet uforudsigelig situation, vi står i. På vegne af vores medlemmer og de flyvende i Danmark er det da klart, at vi håber på, at Norwegian vil etablere base med danske ansættelser. Jo før, desto bedre, udtaler Thilde Waast, der er formand i FPU.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev