Norsk rekonstruktion og irsk konkursbeskyttelse hos Norwegian

Norwegian er fredet via en konkursbeskyttelsesproces i Irland, og samtidig har selskabet ansøgt om rekonstruktion i Norge. FPU melder, at de har positive erfaringer med den undersøgelsesansvarlige i Irland.

I november kom nyheden, om at Norwegian søgte om konkursbeskyttelse i Irland. Selskabet vil iværksætte en reorganiseringsproces (et såkaldt examinership) i Irland, som vil være knyttet til datterselskaberne Norwegian Air International og Arctic Aviation Asses DAC.

Efter et indledende retsmøde i går (7/12 2020) blev selskaberne ved en irsk domstol formelt godkendt til en Examinership-proces. Dermed har selskabet og den udpegede examinor 100 dage til at forsøge at få en aftale i stand med selskabets kreditorer, så det vil være muligt at sikre en rekonstruktion. Det skriver Check-in.dk blandt andet på baggrund af det irske medie, Irishtimes.com

Hvad er en Examinership-ordningen?

Examinership-ordningen i Irland er en teknisk proces, men det skal overordnet forstås sådan, at selskabet ser en mulighed for at købe sig noget tid til at finde løsninger på dets økonomiske vanskeligheder.

I op til 100 dage beskytter en irsk domstol selskabet mod dets kreditorer. Til gengæld skal selskabet fremlægge en plan for, hvordan det vil sikre selskabets overlevelse, og denne plan skal godkendes af Domstolen via en såkaldt ”examiner.”   

“FPU-kendt”-undersøger udpeget

Norwegian er imidlertid ikke det første skandinaviskbaseret selskab, der søger om konkursbeskyttelse. FPU har erfaring med denne proces i Irland, fordi medlemmer hos SAS-underleverandøren, CityJet, har været igennem examinership-ordningen i Irland tidligere på året. Det er vel at mærke den samme examiner, der i går blev udpeget til at varetage Norwegian-undersøgelsen, nemlig Kieran Wallace fra KPMG.

”Vi havde faktisk fin erfaring med den irske-examiner under Cityjet-processen, han var løsningsorienteret og inddragende. Det samme håber vi bliver tilfældet i forbindelse med Norwegian, hvor meget er på spil,” udtaler Anders Mark Jensen, der er næstformand i Flyvebranchens Personale Union.

Norwegian søger samtidig om rekonstruktion i Norge

Norwegian har desuden i dag, tirsdag den 8. december, ansøgt om at indlede rekonstruktionsforhandlinger i Norge. Ønsket er, at processen skal foregå parallelt med den reorganiseringsproces i Irland, som Norwegian mandag fik godkendt.

Det oplyser det norske flyselskab tirsdag i en pressemeddelelse.

– Vores mål er at sikre arbejdspladser i selskabet og bidrage til kritisk infrastruktur og værdiskabelse i Norge, siger Jacob Schram, koncernchef i Norwegian.

I sidste uge præsenterede Norwegian en række forslag, der skal hjælpe selskabet med blandt andet at skrabe penge sammen og derigennem undgå en konkurs.

Jacob Schram siger i pressemeddelelsen, at man med den norske ansøgning håber at få tid til at arbejde med forslagene.

– Vi skal være klar til at møde konkurrencen om kunderne efter coronapandemien, siger Jacob Schram.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev