Luftfartens fagforeninger lægger pres på politikerne

Luftfarten er stadig på katastrofekurs, og mange tusinde stillinger står til at forsvinde. Derfor lægger luftfartens fagforeninger et fælles pres på regeringen og politikerne, der lige nu forhandler en luftfartspakke.  

Flyene står stille, og de ansatte er blevet sendt hjem. I tre måneder har luftfarten ligget 90-95 procent under det normale produktionsniveau, og stort set alle selskaber med relation til luftfart har foretaget, eller er i gang med, masseafskedigelser.

Krisen kulminerede den 29. maj, da regeringen aflyste den helt afgørende sommerperiode for luftfartsbranchen. Mens andre EU-lande sendte åbningssignaler som følge af faldende smittetryk, så lukkede den danske regeringen grænserne og beholdt alle lande i den såkaldte orange farve.

Det fik for alvor luftfartens fagforeninger på banen med krav om hjælpepakker til luftfarten for at sætte en prop i strømmen af fyringer.

Åbning er vigtig, men kommer sent

Tre uger efter sommerlukningen lavede regeringen en kovending: Med virkning fra den 27. juni indførte regeringen en ny model for åbning af grænserne og lempelse af rejsevejledningerne. Det betyder, at der fra på fredag af kan flyves til næsten alle EU-lande uden restriktioner eller krav om karantæne.

Ifølge FPU’s formand, Thilde Waast, er det afgørende, at der kommer gang i luftfarten, men skaden er allerede sket:

- Regeringen har jo allerede aflyst sommeren for luftfarten med udmeldingen den 29. maj. Spørgsmålet er, om den rent faktisk kan åbnes igen. Særligt charterflybranchen – men også resten af luftfart – vil stadig opleve helt enorme tab i løbet af sommeren, siger Thilde Waast.

Over 2000 piloter og kabineansatte rammes – kan resten reddes?

Når kalenderen viser den 30. juni, så vil over 2000 flyvende (det vil sige piloter og kabineansatte) have mistet jobbet i forbindelse med corona-nedlukningen. Det var netop 2000 stillinger, som FPU tilbage i april havde forudset ville blive ramt, hvis der ikke kom hjælp til luftfarten.

Norwegiankonkursen ramte cirka 650 sjæle, SAS fyrer et sted mellem 600-800 danske piloter og kabineansatte, og stort set alle andre selskaber indenfor den civile luftfart har varslet masseafskedigelser. Samtidig er store afskedigelsesrunder allerede afsluttet for både færøske, grønlandske og danske ansatte i henholdsvis Air Greenland (Grønland) og Atlantic Airways (Færøerne).  

– Vi rammer formentlig 2000 afskedigelser den 1. juli, Meget afhænger af, hvad luftfartspakken kommer til at indeholde. Den kommer desværre ikke til at redde folk på kort sigt, men den kan forhåbentlig sætte en prop i hullet, siger Thilde Waast til luftfart.nu.

HK: Det er dyrt at glemme at understøtte luftfarten

De kontoransatte, handlingspersonale og andre medarbejdere i lufthavnene er organiserede i HK/Privat. Formanden, Simon Tøgern, gør det klart, at politikerne må tage ansvar for luftfartsbranchen og de mange tusinde ansatte:

– Luftfartbranchen er helt central for vores samfundsøkonomi. Derfor ser vi i den grad frem til, at regeringen fremlægger en luftfartspakke. Det afgørende bliver, at pakken er en del af en langsigtet strategi, ellers kommer corona til at svække en branche, som vores samfund er så afhængige af, siger Simon Tøgern til Luftfart.nu

HK/Privat oplyser desuden, at 390 fuldtidsansatte HK’ere vil blive fyret nu i Københavns Lufthavn og SAS. Fagforeningen håber dog, at luftfartspakken kan være med til at sætte en stopper for flere afskedigelser:

– Vi undrer os over, at der har været så lidt fokus på netop luftfart i genåbningen. Det handler om at redde arbejdspladser, om at bevare vores position som trafikknudepunkt og om at understøtte det øvrige erhvervsliv. Det er dyrt at glemme at understøtte luftfarten – jeg er bange for, at de andre bare flyver uden om os, siger HK/Privat-formanden.

3F Kastrup: Brug for hjælpepakke

Også i 3F er man på barrikaderne efter en række store fyringsrunder de sidste uger. Omkring 1.000 3F’ere står til at få en fyreseddel her i slutningen af juni. Det drejer sig især om ansatte i handlingselskaberne SGH (SAS Ground Handling) og Aviator, samt rengøring i Sodexo.

Det har også fået den lokale afdeling i 3F Kastrup til at kræve en god luftfartspakke. Det gjorde de via et facebookindlæg, der blev lavet midt under forhandlinger om afskedigelser i lufthavnen. Desuden var 3F Transport sammen med HK, FPU og Dansk Industri med i et nødråb til regeringen, der blev afsendt få dage inden beslutningen blev truffet.

Fagforeningerne presser således på, imens regeringen og partierne på Christiansborg forhandler en luftfartspakke i denne uge.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev