Konkurs i Primera Air koster 300 arbejdspladser i luften

Tusindvis af rejsende har fået deres ferie ødelagt af Primera Airs konkurs. Men langt mere alvorlig er konsekvenserne af selskabets økonomiske nødlanding for de ansatte.

Mindst 300 piloter og kabineansatte har mistet deres arbejde, vurderer de ansattes fagforeninger. Primera Air begærede sig konkurs 1. oktober 2018 ved midnat.

At der er tale om en vurdering, skal forstås sådan, at Primera Air gjorde brug af en lang række løstansatte piloter og kabinemedarbejdere hyret ind via vikarbureauer, men ifølge vagtplaner tæller den flyvende medarbejderstab mindst 300.

At de mange piloter og kabineansatte står i en usikker og ubekvem situation blev officielt i starten af denne uge, da de ansatte i en mail fra kurator fik at vide, at de er blevet fritstillet, fortæller tillidsrepræsentant for de kabineansatte i Primera Air Cabin Union, Morten Gormsen.

Konkursramt risikerer at få kontanthjælp

Morten Gormsen, tillidsrepræsentant for de kabineansatte i Primera Air Cabin Union, fortæller, at mange løstansatte i Primera Air ikke bare har mistet deres job, de har heller ikke fået nogen løn for september måned.

»Det kom som et chok for mange, at selskabet gik konkurs. De fastansatte nåede at få deres løn, men mange løstansatte har ikke bare mistet deres job, de har heller ikke fået nogen løn for september måned,« fortæller Morten Gormsen og tilføjer:

»Og de unge, som har meget kort opsigelse og anciennitet i A-kassen risikerer nu at ende på kontanthjælp, hvis ikke de hurtigt finder et job.«

Lønmodtagernes Garantifond dækker dog den løn, som de ansatte på dansk kontrakt havde ret til i opsigelsesperioden, men derefter er man afhængig af sin A-kasse.

På cockpitsiden tæller antallet af tabte arbejdspladser 100 stillinger alene i Skandinavien. Dertil fremgår det af en vagtplan, at yderligere 80 primært løstansatte var tilknyttet Primera Airs flyvninger ud af Storbritannien.

Få pilotjob at søge i Danmark

Anders Moesby, tillidsrepræsentant for piloterne i Primera Air Pilot Association, vurderer der er få pilotjobs at finde i Danmark. Anderledes ser det ud udenfor landets grænser. Foto: Privat

For de jobsøgende piloter er der job at finde, vurderer Anders Moesby, tillidsrepræsentant for piloterne i Primera Air Pilot Association. Primera Air benyttede fly af typen Boeing 737, som er blandt de mest brugte flytyper sammen med Airbus A320-familien, som Primera Air også anvendte.

»Hvis man ellers har over 500 timer og kan acceptere at flytte sig, så er der job at få, som situationen er i dag. Men for den enkelte skal det også hænge sammen med at have familie i Danmark, hvor man indtil nu har haft base,« siger Anders Moesby, tillidsrepræsentant for piloterne i Danmark.

»Det er sådan set kun jobs i Danmark, som mangler,« siger han.

Piloterne skal dog se sig for, påpeger tillidsrepræsentanten.

Allerede en time efter, at konkursen var bekræftet af selskabet, havde Ryanair rettet henvendelse til piloter i Primera Air med tilbud om job. Det irske selskab er lige som Primera Air kendt for at tilbyde ansættelse på usikre vilkår.

Kabinemedarbejdere må søge væk fra luftfart

For de kabineansatte er der dog ikke samme lyspunkter for at finde et nyt job som flyvende.

»Der er job at få, men lønnen er ikke den samme. Du starter som hovedregel på nederste trin, som ny kabinemedarbejder i et selskab, og så arbejder du dig op,« fortæller Morten Gormsen på vegne af de kabineansatte.

Vintersæsonen er heller ikke udpræget den tid på året, hvor luftfartsselskaberne rekrutterer. Dermed sagt er der dog ikke lukket for at finde et job påpeger tillidsrepræsentanten.

»Mange søger derfor job i barrer og på hoteller,« siger han.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev