Medarbejderrådet i den østrigske afdeling af Ryanair, Lauda, er trådt tilbage. Det sker efter, at et forhenværende medlem er blevet opsagt – en sag, der nu er på vej i Arbejdsretten, oplyser personalets fagforening Vida til AviationNetOnline.
»I vores optik er denne opsigelse ubegrundet, fordi medarbejderen er beskyttet i sin rolle ved medarbejderrådet. For at kunne give en sådan opsigelse vil Lauda først skulle indhente tilladelse fra en dommer. Det er ikke sket,« siger Vida-fagforeningsmand Philipp Gastinger til AviationNetOnline.
Vida kræver, at medarbejderen genansættes. Ifølge Gastinger er Lauda allerede i gang med at nedsætte et nyt medarbejderråd.
Et ufrugtbart partnerskab
Lauda er det ene af Ryanairs i alt fire datterselskaber, og ledelsen her skal angiveligt have givet udtryk for en ellers god relation mellem medarbejderrådet og ledelsen.
»De gode relationer kan forklares med det faktum, at der ikke har været noget fungerende medarbejderråd i flere uger. Før det, var det formentlig det mest golde interne partnerskab, der nogensinde har eksisteret i et luftfartsselskab.«
Lauda har ifølge AviationNetOnline ikke ønsket at kommentere på sagen, før end der foreligger en afgørelse.
Det østrigske luftfartsselskab Lauda, blev stiftet i januar 2018 kort efter konkursen i Niki i 2017. Den nu afdøde Niki Lauda tog initiativ til selskabet, som han kort efter solgte hovedparten af aktierne i til Ryanair.
Truer syge piloter
Ryanairs efterhånden omfattende brug af datterselskaber, har særligt i fagforeningskredse vakt bekymring for de ansattes rettigheder. Ved at skubbe produktion ud til nye selskaber, undslipper Ryanair nemlig også de aftaler om bedre arbejdsvilkår som ansatte i både Italien, Frankrig, Belgien og Irland har kæmpet sig til de seneste to år.
Det dårlige arbejdsklima er dog ikke kun et problem i datterselskaberne. Den irske lavprisgigant har senest trukket overskrifter i Financial Times for at true piloter med disciplinære sanktioner, i det tilfælde Ryanair ikke billiger deres sygefravær.
Den europæiske pilotforening, ECA, har kritiseret fremgangsmåden:
»Ethvert flyselskab, der sætter en grænse for antallet af sygefraværsdage, leger med ilden,« siger Philip von Schöppenthau, generalsekretær for ECA.
Der findes således eksempler på, at manglende løn under sygdom som følge af streng sygefraværspolitik har ført til sikkerhedsbrist i blandt andet amerikansk luftfart.