Finanslov giver ro til luftfartens klimakorps

Det står klart, at næste års finanslov ikke byder på en flyafgift. Dette giver ro hos branchens parter, som allerede er i gang med at formulere grønne løsninger.

Finansloven blev i går forhandlet færdig og præsenteret af Regeringen, SF, Radikale, Enhedslisten samt Alternativet. Aftalen byder blandt andet på minimumsnormeringer, højere cigaretpriser og en række klimafgifter. Men disse klimaafgifter kommer altså ikke til at ramme luftfarten

Til DR udtaler Finansministeren, Nicolai Wammen (S), at der ikke har været enighed om en flyafgift.

Branchen har engageret sig

Luftfartens miljø og klimapåvirkning har det seneste år trukket stadig større opmærksomhed. I Sverige i en sådan grad at man taler om ”flyskam”, og mange har valgt flyrejsen fra med tabte arbejdspladser til følge. Helt på samme måder er det ikke foregået i Danmark. Det kan skyldes, at parterne i dansk luftfart selv er gået forrest i indsatsen for mere klimavenlig luftfart.

Den danske luftfartsbranche har fremlagt en plan for 100 procent CO2-neutral luftfart i 2050. Dette skal blandt andet opnås gennem CO2-kompensation, øget udvikling af bæredygtigt brændstof og langsigtede teknologiske løsninger. Branchen har sågar foreslået at afgiftspåsætte sig selv med et beløb per passager, der skal gå direkte til en ny klimafond. Fondens formål skal være at sikre finansiering til forskellige løsninger såsom for eksempel udvikling og opkøb af biobrændsel.

Klimapartnerskabet skal sikre grønne løsninger

Regerings støttepartier har ellers ikke været blege for at komme med forslag til afgifter, men i sidste ende har politikerne alligevel valgt at have is i maven. Det giver ro til Luftfartens Klimapartnerskab, der er et af regeringens 11 klimapartnerskaber. Formanden for partnerskabet er SAS’ danske direktør, Simon Pauck Hansen, mens de flyvende i Danmark er repræsenteret af Thilde Waast, der er formand i FPU.

”Det er helt afgørende, at politikerne ikke hastede en uhensigtsmæssig afgift. I stedet virker det til, at de har lyttet lidt til omverdenen og de diskussioner og tiltag, vi allerede har sat i gang i det nye klimapartnerskab,” siger en tilfreds Thilde Waast.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev