Der findes klare regler for, hvor mange timer en pilot eller kabinemedarbejder må arbejde ad gangen. Reglerne hedder Flight Time Limitation-reglerne og kaldes i daglig tale bare: FTL-reglerne.
Som kabinemedarbejder eller pilot kender du helt sikker til reglerne, men nogen vil måske også erkende, at de ikke er hjemme i alle detaljerne.
Det er der en god grund til, og man er i så fald langt fra alene. For reglerne er komplekse, og selvom de nuværende regler har eksisteret i mere end tre år, så har efterspørgslen på uddannelse i FTL-reglerne aldrig været større.
Syv af ti selskaber bryder FTL-regler
»Jeg husker, da jeg første gang stiftede bekendtskab med de nuværende FTL-regler. Jeg så på dem og tænkte, hvordan skal vores kollegaer nogen sinde finde hoved og hale i det her og lære det?«
Ordene er Kris Majors. Han er konsulent i det europæiske transportarbejderforbund, ETF, og ekspert i FTL-reglerne. Derforuden har han en lang karriere i europæisk luftfart ligesom sin kollega Nikki Jones, der også er ekspert i FTL-reglerne:
De to har i de sidste to dage tilbragt tiden sammen med 23 tillidsvalgte fra Flyvebranchens Personale Union, FPU, for at lære dem om de komplicerede regler:
»FTL-reglerne er absolut minimumstandard for, hvor meget du kan flyve, og hvor lidt du kan hvile. Vi ser, at luftfartsselskaberne for tre år siden, da reglerne blev indført, lå et stykke under grænserne, som FTL-reglerne foreskriver. Men nu går de fleste helt til kanten for at øge profitten,« siger Nikki Jones om interessen blandt de ansatte for at blive dygtigere til reglerne.
»Den største udfordring med de gældende hviletidsregler er manglende uddannelse i reglerne. EASA har i 70 procent af undersøgte tilfælde observeret, de europæiske luftfartsselskaber ikke overholder de gældende regler,« tilføjer hun.
Fly-ansatte tager sagen i egen hånd
Egentlig er det arbejdsgivernes ansvar at uddanne personalet i FTL-reglerne. Erfaringer fra hele Europa viser dog, at hverken myndigheder eller arbejdsgivere har styr på reglerne. Og det kan være et problem, når en flyvning nemt kan være meget længere, end FTL-reglerne tillader en besætning at arbejde:
»Besætningerne har simpelthen fået nok. Derfor ser man fagforeninger over hele Europa, som træder til og giver tillidsrepræsentanterne en grundig skoling i FTL-reglerne, så de kan støtte deres kollegaer og lære videre,« siger Kris Major og tilføjer:
»Viden er afgørende for at kunne stille spørgsmål til de vagtplaner, som bliver udstukket og ikke mindst de mange ændringer, som ofte følger efter.«
Vigtigt at give medlemmer tryghed
FPU er således en blandt mange europæiske fagforeninger, som har taget ansvaret for at ruste sine tillidsvalgte til at tilse, at reglerne overholdes.
»Jeg mener, det er en vigtig ting, at vi kan give vores medlemmer den tryghed, at vi har godt styr på FTL-reglerne, og kan stille kvalificerede spørgsmål, hvis vi mener, reglerne ikke bliver overholdt,« siger Peter Hjort, tillidsrepræsentant for piloterne i CityJet.
Han bakkes op af Julie Christel Wright, tillidsrepræsentant for de kabineansatte i Air Greenland, som også er med på kurset:
»Vores operationer er ofte udfordret af uforudsete forhold som eksempelvis vejret. Vi mener selvfølgelig, det er vigtigt, at vi kan få operationen til at lykkes, selvom en duty bliver ændret eller længere end planlagt. Derfor er det også vigtigt, at vi tillidsvalgte er stærke i at rådgive vores medlemmer om flyvehviletidsbestemmelserne, hvis de selv bliver usikre,« siger hun.
FTL-reglerne står ikke alene
På kurset skal deltagerne både
lære om FTL-reglerne, men også den struktur af lovgivning, reglerne indgår i. For FTL-reglerne er kun en flig af de regler, der regulerer luftfarten.
»FTL-reglerne står ikke alene om at bestemme, hvad som er tilladt. For flyvende gælder også overenskomsterne samt dele af arbejdstidsdirektivet. Det er vigtigt at huske på, at selvom FTL-reglerne måske ”siger” et, så kan det meget vel være, at den nationale implementering af arbejdstidsdirektivet eller overenskomsten ”siger” noget andet,« forklarer Nikki Jones til kursisterne og tilføjer:
»Det er vigtigt at forstå, at FTL-reglerne isoleret set ikke tillader et normalt liv ved siden af et fuldtidsarbejde.«
FTL-reglerne sætter eksempelvis ingen grænser for hvile før et kursus, simulatortræning eller kontorarbejde, selvom man kommer lige fra en 15 timers-flyvning.
Veluddannede tillidsvalgte er FPU’s styrke
FPU afholder løbende kurser relevante emner indenfor medlemmernes arbejdsliv, fortæller Thilde Waast, formand i FPU, der mandag kunne byde de tillidsvalgte velkommen til kursus:
»En fagforenings styrke afgøres i allerhøjeste grad af de tillidsvalgte. Derfor skal de klædes på så godt som overhovedet muligt. I FPU kommer vi i 2019 til at sætte flere kurser op end nogensinde før. Og FTL-kurset er helt klart et af de mest ambitiøse kurser, vi har haft i FPU-sammenhæng,« siger hun.
Tilbud om kurser bliver løbende sendt ud til de tillidsvalgte. Andre vil blive annonceret via FPU’s hjemmeside, nyhedsbreve eller sociale medier.
Opdateret kl. 16:22 20. marts 2019.