Her er FPUs anbefalinger til regeringen: Sådan kickstarter vi dansk luftfart

Regionsopdeling af rejsevejledninger og støtte til piloters certifikater er højt på den liste over anbefalinger, som Luftfartens genstartsteam i går afleverede til regeringen.  

Efter en række møder er FPU og blandt andet Dansk Industri, SAS og Københavns Lufthavn kommet frem til, hvilke forslag regeringen bør følge for at få gang i dansk luftfart igen til gavn for eksporten.

Forslagene blev tirsdag eftermiddag præsenteret til Forum for genstart af dansk eksport på et Skype-møde, hvor erhvervsminister Simon Kollerup og udenrigsminister Jeppe Kofod deltog. Højt på listen var økonomisk støtte til piloters certifikater, så piloterne er klar til at flyve med kort varsel, når der kommer gang i luftfart igen. Desuden har FPU også gjort det klart, at man ønsker en regionsopdeling af Udenrigsministeriets rejsevejledninger.

”Vi er rigtig glade for at kunne overrække regeringen vores anbefalinger. Der er brug for øjeblikkelig handling, for at dansk luftfart kan komme op i gear, og derfor opfordrer vi regeringen til ikke at nøle længere og til at lytte til de initiativer, som vi sammen med en række andre organisationer og selskaber med indsigt i dansk luftfart er nået frem til,” siger Thilde Waast, formand for FPU.

Rejsevejledninger: ”Det skriger til himlen, at man ikke kan se, at der er brug for regionale modeller.”

Støtte til pilotcertifikat

Både Udenrigsministeriet og Transportministeriet var repræsenteret på de indledende møder i august, hvor Thilde Waast og de øvrige interesseorganisationer og virksomheder, der er medlemmer af Luftfartens Genstartsteam, diskuterede, hvordan man bedst får gang i dansk luftfart igen.

”Vi har haft nogle rigtig gode og konstruktive møder, og jeg var rigtig glad for at møde stor forståelse for vigtigheden af støttemidler til piloternes certifikater. Piloterne er som faggruppe meget hårdt ramt. Mange har mistet deres job, og de står nu med en ekstra udgift til det påkrævede certifikat, som de hvert år skal forny, hvis de fortsat skal kunne søge job og flyve,” siger Thilde Waast.

Hun forklarer, at en mulighed til finansiering af disse certifikater er at bruge de varslingpuljemidler, som allerede er blevet udløst til jobcentrene i forbindelse med masseafskedigelser.

”FPU har også rettet direkte henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, så han er klar over problematikken. Det giver ingen mening, at piloterne kan få tilskud til et lastbilkørekort fra jobcentret, men ikke til at vedligeholde deres flycertifikat.”

Guide: Sådan bruger du Jobcenter CPH som opsagt medarbejder

Regionsopdeling

Et andet punkt der stod højt på FPUs liste over tiltag var en regionsopdeling af rejsevejledningerne, så man ikke risikerer, at et helt land lukker ned, hvis der kun er høje smittetal i bestemte regioner.

”Der var heldigvis også bred enighed i teamet om, at man er nødt til at regionalisere rejsevejledningerne. Alt andet skaber alt for stor usikkerhed for både erhvervslivet og de individuelle rejsende,” siger Thilde Waast, der er særligt bekymret for charterbranchen.

”Vi nærmer os vintersæsonen, hvor mange danskere flyver sydpå, men få tør booke en rejse i vinterhalvåret, nu når smittetal i Barcelona kan afgøre, om man kan komme til Gran Canaria 2000 kilometer væk. Vi er nødt til også at kunne kigge mere end en uge frem, og en regionalisering vil skabe mere gennemsigtighed, proportionalitet og stabilitet i disse usikre tider.”   

Udover genstartsteamet for luftfart er der oprettet syv andre genstartsteam, som blandt andet tæller turisme og fødevaresektoren.

Anbefalingerne vil indgå i politiske forhandlinger om eksportpakken, som vil blive ledet af erhvervsministeren og udenrigsministeren, og regeringen har afsat 500 millioner kroner til initiativerne.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev