FPU skaffer medlem 200.000 kroner: Yass blev presset til at sige op

Tag din afsked. Ellers får du ingen god reference herfra, og »så får du ikke job«.

Sådan lød ultimatummet, som Yass Al-Khafaji (27) fik smidt i hovedet af sin chefinstruktør på flyveskolen Greybird tilbage i december 2017. Den unge pilot var kaldt til møde med kort varsel. Her blev han presset til at træffe valget mellem en fyring eller at tage sin egen afsked uden yderligere betænkningstid.

»Jeg følte mig virkelig presset på det møde, og jeg endte med at sige op i panik. Jeg kunne slet ikke se, hvad jeg ellers skulle gøre. Jeg var meget påvirket af det hele,« fortæller han.

Enhver, som arbejder i luftfart ved, at det er en lille branche, og en dårlig reference kan havde store konsekvenser, især, hvis man er helt nyuddannet.

200.000 kroner i efterbetaling

Sagen er siden endt ved retten i Aarhus, som har givet Yass Al-Khafaji medhold i, at han reelt blev opsagt af chefinstruktøren. Dommen sikrer piloten en samlet efterbetaling på næsten 200.000 kroner.

Sagen mellem Yass Al-Khafaji og flyveskolen Greybird starter tilbage i 2017. I løbet af året havde han lagt en masse timer på den østjyske flyveskole, hvor han arbejde som instruktør. Det var et job, han egentlig var glad for.

Derfor var overraskelsen også stor, da Yass Al-Khafaji blev kaldt ind på chefinstruktørens kontor denne december-dag. Ifølge chefinstruktøren handlede mødet om, at Yass skulle have tre skriftlige advarsler. Hvis Yass til gengæld på mødet besluttede sig for at tage sin afsked, ville advarslerne blive erstattet med en anbefaling, og han ville blive fritstillet med sin »ære i behold«, som chefinstruktøren udtrykte det.

»Jeg kunne slet ikke genkende grunden til, at jeg skulle have disse advarsler. De lå flere måneder tilbage, og det var blevet løst på en god måde dengang. Jeg tror i stedet, det handlede om, at de var utilfredse med, at jeg ikke ville acceptere en ny type kontrakt, som gav mig dårligere arbejdstid og mindre betaling for alt det overarbejde, jeg havde hos dem,« fortæller Yass og fortsætter:

»Jeg havde ikke lyst til selv at sige op. For så skulle jeg selv betale for den uddannelse, som jeg havde fået som flyveskoleinstruktør. Omvendt ville jeg få brug for en god reference, og derfor sagde jeg op på trods.«

Trak sin opsigelse tilbage

Kort efter mødet kontaktede Yass Al-Khafaji sin fagforening, FPU. Her blev an rådet til at trække sin opsigelse tilbage hurtigst muligt. Det gjorde han samme dag, som mødet havde fundet sted. Men flyveskolen ville ikke acceptere og fastholdt, at piloten havde taget sin afsked.

Ledelsen begrundede det med, at man allerede havde orienteret de øvrige instruktører og havde påbegyndt en rekrutteringsproces for at erstatte Yass. Sagen endte derfor ved byretten i Aarhus, hvor en skjult optagelse skulle gå hen at blive et vigtigt bevis i sagen.

Hele mødet mellem Yass Al-Khafaji og chefinstruktøren blev nemlig optaget. Ifølge Højesteret er det under visse nærmere omstændigheder tilladt at optage en samtale, som man selv er en del af. Allerede inden mødet på chefinstruktørens kontor i december 2017 var den unge pilot nervøs for, hvorfor han blev kaldt til møde på chefinstruktørens kontor. Derfor valgte han at tænde for båndoptageren i sin telefon, der lå skjult i lommen.

Lydfilen blev afspillet under retssagen i Aarhus. Dommeren har på baggrund af blandt andet optagelsen vurderet, at Yass Al-Khafaji på mødet med chefinstruktøren blev presset til at træffe et valg mellem en fyring eller en opsigelse. Eftersom flyveskolens ledelse ikke kunne godtgøre, at Yass Al-Khafaji skulle have svigtet sine forpligtigelser overfor flyveskolen, har retten derfor besluttet, at flyveskolen skal betale både løn i opsigelsesperioden, overtidsbetaling samt udgifterne forbundet med Yass Al-Khafajis uddannelse.

Retten konkluderede også, at den unge pilot var berettiget til en godtgørelse for usaglig afskedigelse svarende til én månedsløn.

Advokat: Et urimeligt pres

Yass Al-Khafaji fortæller, at han naturligvis er meget lettet over at have fået rettens ord for, at han ikke har gjort noget forkert.

»Det er fantastisk. Det har været en lang proces, hvor jeg har fået god opbakning og rådgivning fra både FPU og deres advokat Jan Gloggengieser Gam. Det havde jeg slet ikke kunnet løfte selv,« siger han.

Hos FPU glæder man sig over, at den adfærd, som chefinstruktøren hos Greybird viste på mødet overfor Yass Al-Khafaji, også af byretten er blevet fundet uacceptabel.

»En ung pilot sider i en meget skrøbelig situation, og her er Yass blevet udsat for et helt urimeligt pres af sin tidligere arbejdsgiver. Det ser vi byretten er enig i, idet Yass er blevet tilkendt fuld kompensation med løn i opsigelsesperioden, godtgørelse for usaglig afskedigelse, betaling for overarbejde ligesom han ikke skal betale for sin uddannelse,« siger Jan Gloggengieser Gam.

Redaktionen har forsøgt at kontakte flyveskolen for en kommentar. Men ledelsen på GreyBird Pilot Academy er ikke vendt retur.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev