FPU sikrer finansiel støtte til vedligeholdelse af pilotcertifikater

Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har indgået en aftale, der afsætter midler til pilotcertifikater. Aftalen kommer, efter at FPU i månedsvis har presset på for, at piloter kan få støtte til vedligeholdelsen af deres certifikater.

En ny pulje på 20 millioner kroner skal gå til finansiering af certifikater til de piloter og flyveledere, der er blevet afskediget siden 11. marts 2020. Det stod klart, efter at regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative og Alternativet i går indgik en aftale om udvidelse af hjælpepakker.

Flyvebranchens Personale Union har, siden corona-krisens omfang stod klart, presset på for, at der skulle komme en håndsrækning til de mange piloter, der har mistet deres arbejde. I aftalen nævnes netop Flyvebranchens Personale Unions estimat på, at over 1.000 piloter er blevet afskediget, siden corona-krisen ramte.

FPU skal rådgive regeringen om luftfartens fremtid

”Vi har gjort alt, hvad vi kan, for at gøre politikerne opmærksomme på den problemstilling, som rigtig mange af vores piloter har stået i, hvor de pludselig selv skulle finansiere den årlige vedligeholdelse af deres certifikat. Vi er derfor rigtig glade for at se, at regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har lyttet til FPU, og at det har udmøntet sig i konkrete midler til vores medlemmer,” siger Thilde Waast, formand i FPU.

”Vi har både rettet henvendelser til de relevante ministre, og så var FPU var en del af det genstartsteam, der skulle rådgive regeringen om, hvordan man bedst muligt får gang i dansk luftfart igen. Det var vores klare anbefaling, at piloter, som ikke længere har en arbejdsgiver, der betaler for den årlige fornyelse af certifikatet, skulle have støtte. Ellers risikerede vi at stå i en situation, hvor der ville være mangel på danske piloter, når der kommer gang i luftfart igen,” siger Thilde Waast,

Stadig ubesvarede spørgsmål

Selvom Thilde Waast umiddelbart glæder sig over, at der er afsat midler til piloters certifikater, gør hun opmærksom på, at der stadig mangler en del detaljer om, hvordan det endeligt bliver implementeret. I aftaleteksten står der, at tilbuddet er målrettet kommercielle piloter, som er økonomisk trængte og ikke har udsigt til en arbejdsgiverbetalt fornyelse af deres certifikater.

”Vi arbejder på højtryk på at finde ud af, hvordan aftalen konkret kommer til at udmønte sig, for en del af vores medlemmer har fundet nyt midlertidigt arbejde, efter at de har mistet deres pilotjob. De bør selvfølgelig også få adgang til denne støtte, så de også kan være klar til at tage pilotjobs, når der kommer gang i luftfart igen,” siger Thilde Waast.

”Samtidig har en del medlemmer allerede nu selv været nødt til at finansiere en fornyelse af deres certifikat, og endnu flere vil skulle forny det de kommende måneder. Vi er ved at undersøge, om de kan søge midlerne med tilbagevirkende kraft. FPUs næste skridt bliver at gøre politikerne opmærksomme på disse problemstillinger, så flest mulige af vores medlemmer kan få muligheden for at gøre brug af de afsatte midler.”

Luftfartens genstartsteam

FPUs formand var den eneste repræsentant for piloter og kabineansatte i luftfartens genstartsteam. I luftfartens genstartsteam sad også Dansk Industri, og Per Henriksen, der er chefkonsulent i Dansk Industri og sekretariatschef i Dansk Luftfart vurderer, at det var afgørende, at FPU fik forslaget om støtte til pilotcertifikater med i de endelige anbefalinger til regeringen.  

”Resultatet er frugten af et samarbejde mellem os og FPU. Vi synes, at det er enormt positivt, at regeringen har lyttet til genstartsteamets anbefalinger og det, som fagbevægelsen og erhvervsorganisationen har anbefalet. Vi er glade for, at piloternes vilkår kommer på banen. Det ville være tosset, hvis vi, når det går opad igen, manglede centrale nøglekompetencer. Vi håber, at det er medvirkende til, at vi kommer hurtigere i gang, når tingene vender,” siger Per Henriksen.   

Luftfart.nu arbejder på at indhente flere detaljer om selve aftalen samt kommentarer fra de politikere, der står bag.  

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev