Flyveledere anfægter sikkerheden under amerikansk ”shutdown”

Amerikanske fagforeninger for flyveledere, piloter og kabineansatte skriver i et brev, at den nu over måned lange ”shutdown” (nedlukning) i USA truer sikkerheden i nationens luftfartsbranche.

»Vi har en stigende bekymring over sikkerheden for vores medlemmer, luftfartsselskaberne og de rejsende grundet regeringens nedlukning. Dette er den længste nedlukning i amerikansk historie, og der ikke udsigt til nogen afslutning,« skriver fagforeningerne.

Underskriverne af brevet er formand for National Air Traffic Controllers Association (NATCA), Paul Rinaldi, formand for Air Line Pilots Association (ALPA), Joe DePete, samt formand for Association of Flight Attendants-CWA (AFA), Sara Nelson.

De henviser til, at en stor gruppe af ansatte, herunder flyveledere og personale i sikkerhedskontrollerne, går på arbejde under nedlukningen uden at få løn for det.

Arbejder på højtryk og overtid

»Personalesituationen i vores kontroltårne er allerede på laveste niveau i 30 år. Flyvelederne er alene i stand til at opretholde systemets effektivitet ved at arbejde overtid, inklusive 10 timer-vagter og seks dages arbejdsuger,« skriver fagforeningerne.

Federal Aviation Administration, FAA, har indstillet rekrutteringen og sat uddannelserne på pause, som følge af nedlukningen. Situationen forværres kun af at 20 procent af flyvelederne i dag er berettiget til at gå på pension.

»Der er ingen måde, hvorpå man kan holde på disse fagfolk uden løn, når de ikke længere har råd til at forsørge deres familier. Når de vælger at gå på pension, vil det forkrøble det nationale luftrumssystem,« skriver fagforeningerne.

Forhindrede i at komme på arbejde

Situationen er også tilspidset for de ansatte i lufthavnenes sikkerhedskontroller. Her fremhæver fagforeningerne, at store lufthavne må lukke delvist ned i deres sikkerhedskontroller:

»Sidste lørdag meddelte Transportation Security Administration, at et stigende antal medarbejdere ikke kan komme på arbejde på grund af de økonomiske afgifter fra nedlukningen,« skriver fagforeninger og uddyber:

»Derudover er vi ikke overbeviste om, at systemet for analyser af sikkerhedsrapporteringsdata, der bruges til at identificere og gennemføre afhjælpende foranstaltninger for at reducere risici og forebygge ulykker, er 100 procent operationel på grund af reducerede FAA-ressourcer.«

Den amerikanske nedlukning er et resultat af, at den amerikanske præsident Donald Trump ikke kan nå til enighed med Demokraterne, som har flertallet i Repræsentanternes Hus, om den nye finanslov. Demokraterne er imod præsidentens krav om finansiering af en mur mod Mexico.

»Som foreningsledere finder vi det uacceptabelt, at luftfartsfagfolk bliver bedt om at arbejde uden løn og i et luftfartssikkerhedsmiljø, der forværres dag for dag. For at undgå forstyrrelse af vores luftfartssystem, opfordrer vi Kongressen og Det Hvide Hus til at tage alle nødvendige skridt for at afslutte denne nedlukning straks,« lyder opfordringen fra fagforeningerne til politikerne.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev