Et flertal af danskerne er klar til at betale mere for en flybillet, hvis det sikrer flyselskabets personale ordentlige løn- og arbejdsvilkår.
Når danskerne sætter sig til rette i flysædet for at tage på ferie, familiebesøg eller forretningsrejse, har det for flertallet stor betydning, at piloterne, stewardesserne og de andre ansatte i flyselskabet får en ordentlig løn og arbejder under ordnede vilkår.
Det viser en undersøgelse foretaget af bureauet Analyse & Tal for Flyvebranchens Personale Union (FPU) og HK. Her svarer 61 procent, at det er “afgørende” eller “ret vigtigt”, at de rejser med et flyselskab, hvor de ansatte har ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Samtidig erklærer 54 procent sig villige til at betale flere penge for en flybillet for at sikre, at lønnen og vilkårene for flypersonalet er i orden.
»Det viser, at der er en voksende gruppe af forbrugere her i landet, som er blevet langt mere bevidste. Det er et lyspunkt i et ellers meget mørkt luftrum, når man kigger andre steder hen i Europa,« siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU.
Når det handler om at vælge mellem billige flybilletter og ordentlige forhold for de ansatte, er det dog ikke alle flyrejsende, der er konsekvente. Ifølge undersøgelsen har knap en tredjedel af danskerne valgt ikke at rejse med et flyselskab, der havde ry for dårlige løn- og arbejdsvilkår, men over halvdelen svarer, at de ikke har fravalgt et flyselskab af den grund.
»Det er selvfølgelig ikke godt nok. Men jeg synes, at vi i samarbejde med de faglige organisationer, arbejdsgiverne og politikerne er nået langt i forhold til at få sat fokus på, at vi ønsker ordentlige forhold for de ansatte i luftfartsbranchen,« siger Anders Mark Jensen.
“Gigantiske udfordringer”
Formanden for HK Service Hovedstaden, René Knudsen, finder det interessant, at så mange danskere går op i, at de ansatte hos flyselskaberne har rimelige arbejdsforhold.
»Og det er interessant, at danskerne også giver udtryk for, at de decideret har fravalgt selskaber,« siger René Knudsen.
»Det virker som om, at forbrugerne ved, at der er nogle gigantiske udfordringer i luftfartsbranchen. Der er ingen tvivl om, at hele diskussionen om Ryanair og andre selskaber som senest Primera har været med til at præge den forståelse,« siger han.
Vicedirektør Vagn Jelsøe, Forbrugerrådet Tænk, oplyser til Fagbladet 3F, at undersøgelsen bekræfter Forbrugerrådet Tænks egne undersøgelser i forhold til danskernes forbrugsvaner.
»Danskerne lægger vægt på ikke at få en dårlig smag i munden, og at tingene er i orden. Uanset om de køber et stykke chokolade eller en flybillet, ønsker de ikke at få et medansvar for umoralske forhold,« siger han.
Et svært område at navigere i
Ifølge Vagn Jelsøe er det svært for forbrugerne at omsætte moral og holdninger til handling, når det kommer til at købe flybilletter, som sikrer ordenlige løn- og arbejdsvilkår for flyselskabernes ansatte.
»Det er vel nærmest kun Ryanair, der har gjort det til et brand at være billige på bekostning af medarbejdernes ansættelsesforhold. Så det bliver lidt en gratis omgang at sige, at man ikke har fløjet med Ryanair eller et andet lavprisselskab. Og for forbrugerne er det uigennemskueligt, om billige flybilletter skyldes, at flyselskabet har været dygtige til at nedbringe dets omkostninger på andre områder end lønnen. Eller om de billige billetter skyldes dårlige løn- og ansættelsesforhold for de ansatte,« siger han og fortsætter:
»Der er heller ingen grund til at antage, at de selskaber, som det er dyrere at flyve med, har en højere moral. Det er et svært område at navigere rundt i som forbruger og kræver jo nærmest, at du skal lave en ph.d.-afhandling, hver gang du køber en flybillet, for at være på den sikre side.«
Fairtrade-ordning for flyselskaber
Forbrugerrådet Tænk kan godt se idéen i en form for mærknings- eller Fairtrade-ordning for flyselskaber. Samtidig ser Vagn Jelsøe dog mange udfordringer ved en sådan ordning.
»Tanken er besnærende, men det vil kræve, at du som forbruger kan have tillid til ordningen og være sikker på, at den billet, som du køber, faktisk gør en forskel. Det vil kræve en uafhængig kontrol af flyselskaberne. Desuden vil man skulle passe på ikke at sætte nogle nationalistiske standarder, som kun SAS ville kunne leve op til eller byde ind på,« siger Vagn Jelsøe.
»Og sidst, men ikke mindst, er der rigtig mange mærker derude i forvejen, så det er svært at opnå en høj kendskabsgrad til nye mærker,« siger han.
Om undersøgelsen
- Bureauet Analyse & Tal har foretaget en undersøgelse om danskernes holdning til løn- og arbejdsvilkårene for de ansatte i flyvebranchen.
- Undersøgelsen er foretaget for FPU – Flyvebranchens Personale Union – og HK.
- Analyse & Tal har udarbejdet et spørgeskema, som analyseinstituttet Wilke har sendt ud til et online panel.
- Analysen er foretaget for en repræsentativ stikprøve på 1.500 personer i maj 2018.
Artiklen er første gang udgivet af Fagbladet 3F og bringes med tilladelse på LUFTFART.nu.