Fagforening kræver undersøgelse af helikopter-sikkerhed på Nordsøen

Offshore-ansatte på den britiske del af Nordsøen er bekymrede for sikkerheden omkring transport med helikoptere til og fra offshore-aktiviteter.

Sådan lyder det i en udmelding fra deres fagforening RMT, den nationale fagforening for jernbane, maritim og transportarbejdere.

De er bekymrede for, at kommercielle interesser skal kompromittere sikkerheden i branchen. Derfor kræver man nu igen, at der indledes en uafhængig offentlig undersøgelse af helikopterflyvningerne.

»RMT har kæmpet for en uafhængig offentlig undersøgelse af offshore helikopter-sikkerheden i mere end et årti og denne kamp for transparens på tværs af industrien af dette kritiske emne fortsætter, når House of Commons (i det britiske parlament red.) forbereder debat af emnet i dag,« siger Mick Cash, generalsekretær i RMT.

I en lignende udmelding i oktober 2017 fremførte Mick Cash at helikoptersikkerhed er offshore-arbejdernes absolut største bekymring.

Dalende tillid til sikkerhed

Cash henviser til, at 33 offshore-arbejdere er omkommet og 65 reddet i forbindelse med helikopterulykker på Nordsøen siden februar 2009.

Alle disse ulykker har involveret – inklusive den fatale ulykke på den norske kyst 29. april 2016 – helikoptere af typen Super Puma. Helikoptertypen blev taget ud af drift i maj 2016, og har ikke været anvendt på Nordsøen siden.

Dette til trods for at de britiske civile luftfartsmyndigheder, godkendte helikoptertypens flyvedygtighed i juli 2017, påpeger fagforeningen. Ifølge RMT holder modstand fra netop fagforeninger over 30 Super Puma helikoptere på jorden – men offshore-medarbejdernes tillid til sikkerheden for helikoptertransport er stadigt faldende:

»Kommercielt pres på helikopteroperatører fra olieselskaberne har længe været identificeret af offshore-medarbejdere og deres fagforeninger som en trussel mod sikkerheden, men i 2014 nægtede regeringen at acceptere Transport Select -komiteens opfordring til en uafhængig offentlig undersøgelse af helikopterflyvningerne,« skriver RMT i en meddelelse og tilføjer:

»De civile britiske luftfartsmyndigheder har udstedt anbefalinger til forbedringer i 2014. Men disse har ikke adresseret kernen i problemet med faldende tillid til sikkerheden.«

Ifølge RMT vil en uafhængig offentlig undersøgelse skabe den fornødne gennemsigtighed og tillid for offshore-arbejdere til den fremtidige helikoptertransport på Nordsøen.

En undersøgelse fra producenten af Super Puma-helikopteren, Airbus, fra 2017 viste 62 procent af 5.000 adspurgte oliearbejdere ikke ville rejse med helikoptertypen igen.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev