Et arbejdsliv uden en fagforening kan koste dig dyrt

Hver måned betaler i hundredtusindvis af danskere penge til en fagforening. Et par tusinde af dem er medlemmer af FPU.

I FPU koster et medlemskab 399 kroner i måneden. Men hvad får du egentlig for pengene?

Det spørgsmål har redaktionen stillet til Jan Gam, som er advokat i FPU, men tidligere har været advokat på arbejdsgiversiden.

»Helt kort. Så skal en fagforening skal ses som en forsikring, men også investor i dine interesser,« forklarer han.

Sørger for overenskomst og gode vilkår

Det er nemlig fagforeningen, der vil hjælpe og forsvare dig, hvis din arbejdsgiver misbruger sin ledelsesret. Eller hvis du bliver snydt for eksempelvis løn, ferie eller bliver fyret uretmæssigt.

Men det er også fagforeningen, der sørger for at overenskomstdække arbejdspladser og dermed sikre, at der er ordnede vilkår.

En overenskomst handler ikke kun om løn, vilkår og arbejdstid. Det baner også vejen for, at en fagforening kan stille krav til arbejdsgiver og sørge for, at brud på overenskomsten bliver forfulgt og i sidste ende sendt i Arbejdsretten, hvis arbejdsgiver nægter at respektere de aftalte vilkår.

»Imens overenskomsten gælder for alle på en arbejdsplads, uanset om de er medlem eller ej, er det straks mere alvorligt, hvis man får brug for juridisk bistand,« forklarer Jan Gam.

Fagforeningen tager advokatregningen

Uden en fagforening i ryggen er du nemlig alene, hvis du har brug for at få læst en kontrakt igennem, er i tvivl om dine rettigheder eller i værste fald skulle være uheldig at blive fyret på det som kaldes »usagligt grundlag«.

»Bliver du uberettiget beskyldt for at have taget af kassen og bortvist, vil du miste både arbejde og løn. Her vil din fagforening gå ind og kræve både godtgørelse og krav på manglende løn i opsigelsesperioden, uden det koster dig en øre,« siger Jan Gam og tilføjer:

»En ting er at have ret, noget andet er at få ret. Uden en fagforening vil du selv skulle hyre en advokat med speciale i ansættelsesret. Her er det ikke urealistisk, at regningen vil kunne løbe op i 300.000 kroner.«

Han understreger, at selvom man skulle gå hen og vinde en sag mod sin arbejdsgiver med egen advokat, får man langt fra dækket alle sagsomkostningerne.

Med andre ord: Et liv uden en fagforening i ryggen kan derfor sagtens være penge sparet på den korte bane, men blot et enkelt tvist med din arbejdsgiver kan hurtigt overstige det vundne.

Hjælper også i krisetider

Luftfartsbranchen er stærkt konkurrencepræget, og til tider sker det også, at et selskab må give op og går konkurs.

Situationen er svær især de ansatte, som mister deres arbejdsplads, men også her vil et fagforeningsmedlemskab bane vejen for hjælp.

I vinter måtte de ansatte i luftfartsselskabet BackBone Aviation se til, at deres arbejdsgiver kastede håndklædet i ringen.

Selskabet mente imidlertid, at de ansattes lønkrav beløb sig til langt under det halve af, hvad de ansatte var stillet i udsigt ifølge deres kontrakter. Samtidig blev selskabets egen advokat indsat som kurator til at forvalte og godkende de krav, der blev rejst mod selskabet.

Her gik de ansattes fagforening FPU ind og krævede kuratorvalg, så en uafhængig kurator kunne blive valgt i stedet for. Dette har gjort, at medarbejderne har kunnet få deres krav anmeldt korrekt.

Koster mindre end du tror

Prisen for et fagforeningsmedlemskab varierer fra forening til forening. I FPU koster det 399 kroner at være medlem.

Pengene er dog fradragsberettiget. Det betyder, du ikke skal betale skat af de penge, som du bruger på at betale kontingent, oplyser Skat.

Skat er en meget individuel ting, men gennemsnitligt vil skattefradraget på et FPU-kontingent svare til godt et hundred kroner, som man får tilbage i lommen igen.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev