Et år efter overenskomst-løfter: Lang vej endnu for Ryanair

Ledelsen i Ryanair har i det forgangne år ikke forspildt chancen til at meddele omverdenen om hvert eneste “fremskridt”, selskabet har opnået efter et utal af møder med europæiske fagforeninger.

Senest onsdag i denne uge mødtes selskabets personaledirektør, Eddie Wilson, med en delegation fra Flyvebranchens Personale Union, FPU. Mødet førte ikke nævneværdigt nyt med sig. Og ser man ud over det øvrige Europa, er der også rigeligt at tage fat på, inden Ryanair-ledelsen drømmer om baser i nye lande.

Lørdag er det et år siden, at topchef i Ryanair Michael O’Leary bebudede løfter om dialog og overenskomster. Truslen om omfattende julestrejker, havde trængt topchefen op i en krog.

Kun overenskomst i et enkelt land

Løfterne blev i første omgang fulgt op af en charmeoffensiv og et par anerkendelsesaftaler. Ingen af delene førte dog til bedre vilkår for de ansatte. Først efter en byge af strejker begyndte indrømmelserne, med reelle forbedringer af de ansattes vilkår at komme.

Ind til videre kan det hele dog tælles på et par hænder, fremgår af det af en rapport, som Det Internationale Transportarbejderforbund har udarbejdet.

Kun i Italien har Ryanair indgået en fuldgyldig overenskomst for både piloter og kabineansatte, hvad enten de er direkte ansatte eller hyret ind via bemandingsbureauer.

Derudover har selskabet indgået aftaler i otte lande. Aftalerne sikrer, at omkring halvdelen af Ryanairs medarbejderstab er sikret minimumsrettigheder som forsamlingsfrihed og organisering. Reelle forbedringer af vilkår lader derimod vente på sig for fleste. Få det fulde overblik i grafikken:

Grafik: Shutterstock/Luftfart.nu

Det går bedst for piloter

Selvom Ryanair purre afviser personalemangel blandt selskabets piloter, er det primært for denne medarbejdergruppe, at man finder aftaler, der forbedrer løn- og arbejdsvilkår.

I fire lande har piloterne således som minimum fået kontrakter, der følger national lovgivning, i stedet for irsk, som Ryanair hidtil har brugt flittigt.

For de kabineansatte er det samme kun tilfældet i tre lande. Ryanair har baser i sammenlagt 20 lande.

I den nærmeste fremtid forventer man dog, at der falder aftaler på plads i Tyskland.

Hænger fast i gamle vaner

Trods de nye toner fra selskabet har Ryanair-toppen imidlertid svært ved at lægge de gamle vaner med nådesløs ledelse fra sig.

Til eksempel blev fire kabineansatte i juli måned fyret for at have udtrykt bekymring over udmattelse (fautige). Og i oktober fik yderligere seks kabineansatte sparket for at have sat fokus manglende mulighed for hvil, da de blev efterladt i en lufthavn, efter deres fly blev omdirigeret.

Siden er en nystartet polsk fagforening blevet forsøgt obstrueret. Ryanair vil gennem sit datterselskab Ryanair Sun, tvinge de ansatte over på kontrakter, der er langt fra lige så solbeskinnede som selskabets navn kunne antyde. Med den manøvre vil Ryanair tvinge de ansatte ud i at være falske selvstændige uden ret til organisering.

FPU: Ryanair propaganda bliver slugt råt

Hos de flyvendes fagforening i Danmark, FPU, oplever næstformand, Anders Mark Jensen jævnligt, at Ryanairs propaganda i den brede befolkning bliver tolket som, at selskabet har fået styr på arbejdsvilkårene.

»Faktum er, at kun de ansatte i et enkelt land har fået forbedret deres løn- og arbejdsvilkår i en overenskomst. Med andre ord er der på et stort flertal af Ryanairs fly, og især når vi taler fly til og fra danske lufthavne, hvor de ansatte ikke har set skyggen af bare kontrakter under lokal lovgivning,« siger næstformanden og tilføjer:

»Det skylder vi de ansatte at huske på.«

  • Læs hele rapporten, A YEAR OFCHANGE? Ryanair’s industrial relations a year after its big announcement via dette link.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev