Efter fagforeningsfjendsk adfærd: Dansk pensionsselskab frasælger aktier i Wizz Air

Wizz Air har i et møde med investorer nægtet at ændre adfærd over for fagforeninger. Det får nu det danske pensionsselskab AkademikerPension til at ekskludere selskabet fra dets portefølje.

Det danske pensionsselskab AkademikerPension frasælger aktier i det ungarske lavprisflyselskab Wizz Air for 22 millioner kroner.

Det sker, efter at en række investorer, heriblandt danske AkademikerPension, i januar mødtes med Wizz Air for at diskutere flyselskabets manglende respekt for de ansattes ret til at organisere sig. Investorerne henviste blandt andet til sager, som FPUs rumænske afdeling, FPU Romania, har ført og vundet. 

”Efter dialog med selskabets ledelse er vi på ingen måde blevet betrygget i, at den vil igangsætte de forandringer, vi har efterspurgt. Tværtimod. Derfor ser vi ingen anden udvej end at ekskludere selskabet,” siger Jens Munch Holst, direktør i AkademikerPension.

Eksklusion er sidste værktøj

Mødet med Wizz Air fandt sted, efter at 14 nuværende og potentielle investorer i et brev påtalte, at Wizz Air har tilsidesat grundlæggende arbejdstagerrettigheder. Ifølge investorerne tyder det på, at Wizz Air aktivt modarbejder fagforeninger.

Investorerne har opfordret Wizz Air til at anerkende fagforeninger, men på mødet gjorde Wizz Air det klart, at selskabet ikke ønskede at ændre adfærd.

”Eksklusion er det sidste værktøj i vores værktøjskasse. Og hvis ikke vi er klar til at benytte det, har vi intet at true med, når vi som investor forsøger at påvirke selskaber til at ændre kurs i den her slags sager. Så nu er Wizz Air ude af vores investeringsunivers,” siger Jens Munch Holst.

Jens Munch Holst oplyser, at Wizz Airs ledelse med sin opførsel er på kant med menneske- og arbejdstagerrettighederne i henhold til blandt andet FN’s Vejledende Principper for Menneskerettigheder og Erhvervsliv, og at AkademikerPension som en arbejdsmarkedspension med en ansvarlighedspolitik derfor ikke kan fortsætte med at have aktier i selskabet, når det ikke vil ændre adfærd.

FPU Romania: Godt at investorer er opmærksomme

AkademikerPensions beslutning vækker glæde hos repræsentanten for FPU Romania, der har ført en række sager mod selskabet, efter at selskabet i 2014 fyrede 19 kabineansatte i Rumænien for at grundlægge en fagforening.

”Vi har forsøgt at tage kampen op mod Wizz Air, som er et af de største og mest fagforeningskritiske flyselskaber i Europa. Det betyder rigtig meget, at FPU Romania selv som en lille spiller kan gøre en forskel og tiltrække os investorernes opmærksomhed. Det er fantastisk at opleve, at AkademikerPension er villig til at gå hele vejen, når et selskab som Wizz Air ikke ønsker at anerkende de ansattes ret til at organisere sig,” siger Mircea Constantin, repræsentant for FPU Romania.

”Det har i al for lang tid været alt for nemt for flyselskaber som Wizz Air at udnytte østeuropæisk arbejdskraft. Det er skadeligt, fordi østeuropæisk flypersonale bliver nægtet basale rettigheder, mens overenskomstdækkede kolleger bliver udsat for unfair konkurrence. Vi håber, at investorerne fortsat vil være opmærksomme på, hvordan flyselskaberne agerer over for deres ansatte, så vi alle presser på for et fair marked med overenskomstdækket flypersonale,” siger Mircea Constantin. 

AkademikerPension kan grundet aktieregler ikke oplyse, om de øvrige investorer, der har investeringer i Wizz Air, vil frasælge sine aktier. Fagbladet Luftfart er i gang med at undersøge dette.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev