EasyJet opruster i Aarhus med ny rute og udfordrer Ryanair

Aarhus Lufthavn kan snart sætte en ny nål i lufthavnens rutekort, når lavprisselskabet EasyJet åbner endnu en rute til den østjyske lufthaven.

Denne gang er det London Gatwick, som fra 2. november 2018 vil supplere selskabets anden, nye rute til Berlin Tegel, der åbner 1. september 2018. Begge ruter betjenes med 156-sæders Airbus A319-fly.

Dermed får Ryanair konkurrence på betjeningen af den engelske hovedstad, London, som selskabet ellers har været ene om at servicere fra Aarhus med en rute til London Stansted.

Direktør vil ikke udelukke Ryanair-retræte har skabt plads

Netop Ryanair er en vigtig kunde for Aarhus Lufthavn i dag, men tidligere har selskabet været endnu stærkere til stede med ruter til både Norge, Holland og Spanien. En ny strategi hos Ryanair om at beflyve hovedlufthavne førte imidlertid til, at selskabet afviklede flere Aarhus-ruter.

Ryanair har som bekendt en knivskarp omkostning- og prisprofil, som gør det svært at konkurrere med selskabet. I Billund, hvor Ryanair ind til 2015 havde en base og 21 ruter, men siden skåret kraftigt ned, har man i 2016 og 2017 kunnet byde velkommen til mange nye selskaber herunder British Airways, polske LOT, Brussel Airlines og Finnair. De nye ruter, selskaberne har åbnet, har været med til at skabe god fremgang.

At det samme er ved at ske i Aarhus, er ikke en faktor, Peter Høgsberg, adm. direktør i Aarhus Lufthavn, kan udelukke, siger han til Luftfart.nu. Han fremhæver dog en række faktorer, som han tror har haft større betydning for EasyJet’s beslutning om at satse på Aarhus.

»Første januar 2017 købte Aarhus Kommune over 90 procent af aktierne i lufthavnen, og enhver snak om ny lufthavnsplacering blev stoppet. Der blev nedsat en bestyrelse af erhvervsfolk, og det har givet ro, og en tro blandt flyselskaberne på, at Aarhus Lufthavn er et godt marked. For vi har passagererne,« siger Peter Høgsberg og tilføjer:

»Der er ingen tvivl om at Czech Airlines’ rute til Prag (maj 2017) og især vores aftale med SAS (efteråret 2017) om at åbne mange fem nye ruter har været en katalysator for at trække andre selskaber til Østjylland.«

Fordobler afgange og haler ind på Ryanair

I dag er Ryanair største lavprisselskab i Aarhus-lufthavnen, men den post ser det ud til, at EasyJet agter at udfordre.

Med de nye ruter får EasyJet samlet fire ugentlige afgange fra Aarhus mod Ryanairs eksisterende seks.

EasyJets London-rute serviceres med to ugentlige afgange. Derudover vil også Berlin-ruten blive fløjet to gange i ugen, hvilket bringer selskabets samlede ugentlige afgange op på fire.

Ryanair flyver i forvejen mellem Aarhus og London Stansted fire gange ugentligt. En rute der ifølge Aarhus Lufthavn er så populær, at den i julis passagertal tog førstepladsen med mest trafik af alle ruter fra lufthavnen.

Derudover har Ryanair også en rute til Gdansk i Polen, der flyves to gange i ugen, hvilket bringer selskabets samlede ugentlige afgange op på seks.

I højsæsonen skruer Ryanair dog op til daglige fly på London, hvilket giver ni ugentlige afgange fra Aarhus Lufthavn samlet set.

Godt nyt til den bevidste forbruger

De nye ruter fra EasyJet er godt nyt til den solidariske fly-passager, som ønsker at rejse til London fra Aarhus med et selskab, som har ordnede vilkår for sine ansatte.

Til forskel fra Ryanair har EasyJet nemlig overenskomst med sine ansatte. Det samme gælder for SAS og Sun-Air, der også betjener Aarhus Lufthavn, viser en liste, som tidligere er blevet offentliggjort på Luftfart.nu.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev