Derfor melder de ansatte i Great Dane Airlines sig ind i FPU

Piloterne og kabinepersonalet i Great Dane Airlines har stiftet lokale medarbejderforeninger og meldt sig ind i FPU. Målet er en god og konstruktiv dialog samt en overenskomst, forklarer de nye lokale repræsentanter.

”Great Dane Airlines” eller ”Great Dane”, som de kalder sig selv internt og på flyradioen, har nu godt et år på bagen. Det danske luftfartsselskab blev stiftet i februar måned 2019, og det første fly gik på vingerne den 21. juni 2019.

Selskabet har overlevet det første skæbneår, og kan nu se frem mod et år, hvor de skal stabilisere og bevise sig selv på markedet. Meget peger også på, at det bliver et år, hvor dialogen om arbejdsvilkår mellem ledelsen og medarbejderne kommer på dagsorden.

Ordnede vilkår som målsætning

Luftfart.nu har tidligere kunne fortælle, at det nordjyske selskab ønsker at tegne overenskomst, når tiden er moden. I et interview til fagmediet fortalte CEO, Thomas Hugo Møller, at konceptet er kvalitet – også for de ansatte, som allerede på åbningsdagen henviste til, at man vil gå i dialog med Flyvebranchens Personale Union, FPU, om en overenskomst.

Budskabet blev gentaget, da Anders Mark Jensen, næstformand drog til Aalborg til første møde mellem parterne i slutningen af april 2019.

»Jeg havde et super konstruktivt og positivt møde med Thomas Hugo Møller hos Great Dane Airlines. Det er godt for dansk luftfart, at de er med til at skabe danske arbejdspladser på ordnede vilkår. Jeg ser frem til et godt samarbejde omkring en ny overenskomst til gavn for alle parter,« meldte næstformanden efter mødet Anders Mark Jensen.

Kevin Walter, formand for piloternes forening i Great Dane Airlines

Nye foreninger, men erfarne folk bag roret

Viljen til overenskomst er nu også forankret lokalt. Den 18. november 2019 stiftede de nordjyske kabineansatte en lokal forening under FPU’s vinger med navnet Great Dane Cabin Union (GDCU). Den 10. december fulgte piloterne efter med deres egen forening, der fik en ærkejysk eksilbrite, som formand.

”Jeg er glad for, at der er flyvende stillinger her i Nordjylland, og jeg glæder mig til at begynde dialogen med selskabets ledelse” forklarer Kevin Walter, der sammen med pilotkollegerne stiftede Great Dane Pilot Association (GDPU).

Kevin Walter kom det konkursramte Primera Air før han fik stillingen i Great Dane Airlines, og hans udtalelser bakkes op af formanden for kabinen, Karina Herrmann, der ligeledes var flyvende hos Primera Air, inden hun fik drømmestillingen i det lokale selskab:

Karina Herrmann, formand for de kabineansattes forening i Great Dane Airlines

”Vi har et fantastisk sammenhold i Great Dane, og jeg er glad for, at vi er begyndt dialogen om en overenskomst. Det har været helt naturligt for os at vælge FPU. Det er fagforeningen for de flyvende i Danmark, og de har allerede klædt os stærkt på til det faglige arbejde” forklarer Karina Hermann, der kan bringe 22 års erfaring som kabinenansat med til forhandlingsbordet.

FPU bakker op om de lokale

FPU kommer til at støtte de nye foreninger i deres arbejde for en overenskomst:

”Vi har kæmpe respekt for Great Dane, der ønsker at have en stærk lokal identitet, og vi kommer til at støtte de ansatte med få nordjysk luftfart til også at rime på gode arbejdsvilkår”, forklarer Thilde Waast, formanden i FPU, der netop har været på besøg i Aalborg lufthavn, hvor hun møde med de nye repræsentanter, og hun fik set de dannebrogsmalede Embraer E195’er på tæt hold.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev