Dansk Ryanairpilot: Bange for min jobsituation

Indtil mandag den 23. marts fløj en dansk pilot i Ryanair på helt normal schedule. Men pludselig stod der i hans vagtplan, at han er sendt på orlov uden løn

Fra næste uge af kan jeg se, at alle mine dage bare hedder unpaid leave.

Sådan lyder det fra en dansk pilot fra Ryanair som luftfart.nu har været i kontakt med. Han ønsker ikke at stå frem med navn, men hans identitet er redaktionen bekendt. Indtil nu er han og kollegernes standby’s lavet om til unpaid leave, altså orlov uden løn. De har intet fået at vide, pludselig kunne de bare konstatere det i deres vagtplan.

– Vi har ikke fået noget svar eller… Det er lidt spøjst, siger piloten.

Han tror, at Ryanair har lidt problemer med at finde ud af, hvad de må, og hvad de ikke må i corona-situationen, fordi de går ind og kigger på den lokale lovgivning.

– Jeg kan se, at der har været snak om, at det var 50 pct. vi skulle gå ned i løn. Men vi har ikke hørt noget endnu, siger han til luftfart.nu.

Hvad årsagen til det er, ved han ikke. Luftfart.nu kan ikke fortælle, hvilket land han flyver fra, men Ryanair har som bekendt ikke base i Danmark.

Han fortæller, at situationen er presset for luftfart, men han vil ikke stille sig for meget på hælene over for ledelsen i Ryanair, fordi de nok ikke kommer til at mangle piloter i det næste stykke tid.

– Så man er jo også lidt bange for sin jobsituation. Jeg tror man skal passe på ihvertfald, siger piloten.

Han forklarer, at han dog stadig har sin løn betalt frem til 28. april. Og han har ringet til banken og bedt dem om at stoppe afbetalingen på sin uddannelse osv.

Selskabet har masser af penge

– Det skulle være muligt at kunne klare den de første par måneder, og så må man se, hvad der så sker.

Han er ikke bange for, at Ryanair ikke overlever, fordi de er stærke og passer på deres penge. Og de har masser af penge på kistebunden, mener han.

– Men man kunne godt savne, at de tog lidt mere socialt ansvar. De prøver også at sige, at de vil hjælpe os og sådan noget, men jeg synes, der mangler noget information om, hvad de har tænkt sig. For det er nemt bare at putte folk på unpaid leave, og så ser man, hvad der sker, siger piloten.

Han forklarer, at Ryanair også har mange contractors, altså piloter, der har deres eget selskab, hvor Ryanair så bare køber deres service ind.

– Det er nemt at putte dem på unpaid leave, for så har de ikke nogen flyvninger og så får de ikke nogen løn. Så på den måde er det nemt for Ryanair at holde alle omkostninger nede, siger den danske pilot.

Selv får han fast månedsløn. Han er også bundet til Ryanair i fem år, fordi de betalte hans uddannelse dengang. Derfor tror han da heller ikke, at han vil blive fyret på sigt.

Men piloten har altså valgt at være medlem af Flyvebranchens Personale Union, selv om han flyver fra et andet land.

– Det var egentlig også for at få noget juridisk hjælp til blandt andet sådan nogle situationer her. Også hvis Ryanair kommer til Danmark, så tænkte jeg det kunne være fint at være en del af en fagforening. Drømmen er jo lidt at komme tilbage til Danmark på et tidspunkt, siger piloten.

Kabineansatte også uden løn

Han og nogle af pilotkollegerne i Ryanair har overvejet at skrive et brev til selskabets ledelse om den nuværende situation, og om det er tilladt at sende dem på orlov uden løn.

Luftfart.nu har også talt med en kabineansat fra Ryanair i et andet land, der oplever store problemer i øjeblikket. Vedkommende ønsker heller ikke at stå frem med navn, men er dog ikke dansker.

– Lige nu sender Ryanair os også på ubetalt orlov. Det lader ikke til, at de er villige til at betale noget. Så vi må se, hvordan det bliver. Om vi bliver overflødige eller om de vil give os orlov uden løn indtil juni eller juli, siger den kabineansatte.

Så det stiller de kabineansatte i en meget vanskelig situation, hvis de hverken får hjælp fra regeringen i det pågældende land eller fra Ryanair. Lige nu ser det sådan ud, så de prøver at finde ud af, hvad de skal gøre.

– Siden vi er i et udenlandsk selskab, så siger de, at de ikke kommer til at betale noget til os i stedet for arbejdsgiveren (Ryanair red.)

– Folk har familier og de har ikke meget opsparing, de er stadig nødt til at betale deres lån og husleje, mad osv. Det er meget vanskeligt nu, siger den kabineansatte.

FPU: Endnu et kedeligt eksempel

Hos Flyvebranchens Personale Union ser man den situation, som medarbejderne i Ryanair står i, som endnu et eksempel på, hvordan Ryanair ikke tager deres ansatte alvorligt.

– Ryanair er formentlig et af de mest velpolstrede selskaber i Europa, og at de ikke formår at hjælpe deres ansatte i en krisesituation, er bare endnu et kedeligt eksempel på, hvordan de betragter deres ansatte.

– Desværre kan vi ikke gøre meget andet, end at opfordre de ansatte til at samle sig i en fagforening i de enkelte lande, så de kan få juridisk hjælp, for det er snart sagt det eneste en ledelse som Ryanairs kan forstå, siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU.


Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev