Danish Air Transport køber sig ind i finsk luftfart

Danish Air Transport oplyser i en meddelelse, at selskabet har købt 60 procent af aktierne i Finnair-ejede Nordic Regional Airlines, Norra.

Det primært statsejede finske luftfartsselskab fortsætter med at eje de resterende 40 procent af aktierne.

Norra blev stiftet i 2011 og har siden operet for Finnair på finske indenrigs- samt europæiske udenrigsruter. I dag består flåden af 12 Embraer 190-fly samt 12 ATR72-fly.

»Vi ved, at der er store muligheder i sådan et strategisk partnerskab. Vi får blandt andet mulighed for at styrke vores tekniske og operative viden. Selskaberne har nogenlunde samme størrelse og begge flyver med flytypen ATR, som giver drifts‐ og indkøbsfordele,« siger Jesper Rungholm, direktør i DAT i en pressemeddelelse.

»Derudover vurderer vi, at vores erfaring på både rute‐ og charterflyvning sammen med Norras erfaring, vil kunne udvikles i fællesskab. Og med spændende muligheder i Embraer 190 flytypen, som passer fint ind i niche charterproduktionen,« tilføjer DAT-direktøren.

Ingen betydning for de ansatte

Ifølge DAT og Finnair får det nye partnerskab ingen indflydelse for de ansatte i de to luftfartsselskaber. DAT og Norra beskæftiger henholdsvis 500 og 600 ansatte.

»I DAT fortsætter vi med at betjene vores egne ruter og charterflyvninger for rejseoperatørerne. Norra vil fortsat flyve for Finnair på deres indenrigs‐ og europæiske udenrigsruter. Norra forbliver, som hidtil, blot med en ny dansk ejer af aktiemajoriteten,« pointerer Rungholm.

Ligeledes oplyser Finnair i en meddelelse, at som sådan får transaktionen ingen betydning for Norras drift, personale eller købsaftalen mellem Finnair og Norra.

Norra opererer over 50.000 flyvninger om året. Selskabets flåde var består ifølge Finnairs seneste årsrapport af henholdsvis ni lejede fly, imens Finnair ejer de resterende 15 fly

Finnair: DAT kan styrke Norras forretning

Finnair har siden efteråret 2017 søgt en ny ejer til Norra. Finnair overtog på dette tidspunkt midlertidigt 100 procent af aktiemajoriteten, som følge af at Norras forhenværende ejer trådte ud.

»Vi har aldrig lagt skjul på, at vi ønskede at sælge aktiemajoriteten i Norra. Vores mål var at finde en ny partner fra samme branche. Det skulle være en partner, som kunne styrke Norras forretning,« siger Jaakko Schildt, Chief Operating Officer i Finnair og tilføjer:

»DAT har stor erfaring i at producere effektive og profitable flyvninger. Deres profil passede med, hvad vi søgte, så de er et godt match.«

Købet er betinget af godkendelse fra de finske konkurrencemyndigheder.

DAT-fly med finske karaktertræk

Det er ikke første gang, at Finnair og DAT arbejder tæt sammen. Selskaberne har allerede en såkaldt interline-aftale, der betyder at rejsende på DAT’s indenrigsruter i Danmark kan fortsætte videre på Finnairs fly på en og samme billet.

Derudover har DAT ad flere omgange fløjet for Finnair i perioder, hvor selskabet har manglet kapacitet.

Som en krølle på det hele, så er et af DAT’s absolut mest trofaste fly et forhenværende Finnair-fly. ATR72-flyet OY-RUD, som snart skal på pension, startede nemlig tilværelsen hos Finnair i 1990.

Flyet er af samme årsag indrettet anderledes end de fleste ATR-fly med en dør til passagerindgang forrest i flyet, hvor ATR-fly typisk er indrettet med passagerindgang bagerst. Finnair ønskede nemlig, at flyet skulle kunne betjenes med en jetbro, så passagerer kunne gå i ly fra det barske finske vintervejr til flyet.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev