CityJet-piloter indgår alliance: Vil ikke konkurrere på arbejdsvilkår

En ny pilot-alliance har set dagens lys. Det er piloterne i luftfartsselskabet CityJet, som er gået sammen med ønsket om et styrket sammenhold på tværs af baserne, hvor piloterne arbejder fra.

Behovet for et tværnationalt sammenhold er opstået i takt med, at CityJet har udbygget sit netværk af baser, hvorfra der produceres flyvninger for kunder rundt omkring i hele Europa – heriblandt SAS.

»Målet er, at vi piloter kan kommunikere med en fælles stemme over for ledelsen og få strømlinet en række vilkår,« fortæller Peter Hjort, formand for CityJet-piloterne i Danmark, der har været med til at tage initiativ til den nye transnationale alliance.

»Når firmaet kommunikerer med en stemme til alle piloter, er det også vigtigt, at vi kan svare med en stemme og stille fælles krav til selskabet. Ultimativt handler det om at undgå, at vi bliver spillet ud mod hinanden,« uddyber han.

Ønsker alle med

Alliancen er fostret gennem European Cockpit Association, en tværeuropæisk pilotsammenslutning.

Samarbejdet omfatter CityJet’s pilotbaser i København, Stockholm, Helsinki, Bruxelles, Dublin, Paris og Tallinn og foregår gennem de respektive nationale fagforeninger.

I Skandinavien har man siden 2017 haft en god relation mellem de danske piloter, der står organiseret i Flyvebranchens Personale Union, og finnerne og svenskerne i henholdsvis Finnish Pilot Association og Swedish Pilot Association. Men ønsket er at få alle med, forklarer Peter Hjort.

Således kom piloterne i Belgian Cockpit Association, Irish Air Line Pilot Association og SNPL (Syndicat National des Pilotes de Ligne) for nylig med ombord i fællesskabet.

Imødegå pres på vilkår

CityJet har på kort tid bygget en stor forretning op omkring såkaldte ACMI-flyvninger. Det vil sige selskabet producerer flyvninger på vegne af eksterne kunder heriblandt SAS.

Netop fordi selskabet har flere kunder, flyttes piloterne rundt mellem selskabets baser, for at få produktionen til at hænge sammen. Samarbejdet mellem piloterne skal blandt andet forebygge, at der fra selskabets side bliver spekuleret i at udnytte de forskelle, der er i de enkelte basers nationale arbejdsregler og overenskomster.

Udviklingen i CityJet er ikke noget isoleret tilfælde. På europæisk plan har der på fem år været en vækst på 66 procent af såkaldte regionale ACMI-flyvninger. For selskaber som SAS skabes der en større fleksibilitet, når fly og personale ”lejes” fremfor at ”ejes”. Men udviklingen har også en ubekvem bagside:

For leverandørerne gælder det om at levere en skarp pris for at vinde kontrakterne, som SAS blandt flere andre selskaber sender i udbud. En måde at holde omkostningerne nede er ved at presse de ansattes vilkår, viser erfaringer fra USA, hvor udviklingen er 20 år foran.

Det er denne udvikling piloterne nu forsøger at imødegå. Først og fremmest ved at tale sammen og skabe et forum for dialog på tværs af grænser.

Overenskomst er et nationalt anliggende

Selvom samarbejdet handler om et forsvar af piloternes arbejdsvilkår, er der dog ikke tale om et ønske om tværnationale overenskomster, understreger Peter Hjort.

»Overenskomster er først og fremmest et nationalt anliggende. Desuden er der forskel på, hvad piloterne i de enkelte lande lægger vægt på. I København spiller fritid en rolle, imens andre baser har et ønske om at få lønnen op,« siger han og tilføjer:

»For os handler det om at få det samlede niveau op. I første omgang skal vi finde ud af, hvad det giver mening at samarbejde om.«

Ifølge pilotformanden vil det kunne været relevant at få ensartet standby- og positionering, fordi selskabet flytter meget rundt på sit personale mellem de forskellige baser.

Samarbejder som det CityJet-piloterne her har startet, kendes blandt andet også fra EasyJet og Norwegian.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev