Chef i lavprisselskab: Mangel på piloter er en skrøne

Fra tid til anden blusser frygten for mangel på piloter op. Særligt pilotskolerne soler sig i budskabet, men spørger man hos et af Europas største luftfartsselskaber, er det der med mangel på piloter en myte.

»Hvis jeg bare forærede typeratings (licens til at flyve en bestemt flytype red.) kunne jeg oversvømme markedet i piloter,« siger Stuart MacDonald, der er forhandlingschef i personaleafdelingen hos det britiske lavprisselskab EasyJet og tilføjer:

»Det er i dag en barriere for piloter, der allerede har en stor gæld på 700.000 kroner.«

Han henviser til, at luftfartsselskaberne har et ansvar i at give piloterne adgang til at få erfaring, og at der i dag står mange nyuddannede piloter uden arbejde.

Pilotuddannelsen er egenbetalt, men foruden selve udannelsen til trekvart million kommer der så også en såkaldt type rating, som er nødvendig for overhoved at kunne sætte sig i cockpittet på et trafikfly.

Den betaler nogle piloter i dag af egen lomme for overhovedet at komme i betragtning hos selskaberne.

Et spørgsmål om gode arbejdsvilkår

Stuart MacDonald medgiver, der i dag måske nok er mangel på dygtige piloter, hvis ikke man behandler sine medarbejdere godt.

»Men hvis vi er en arbejdsgiver, som piloter vælger til af lyst, så får vi ikke det problem,« siger Stuart MacDonald.

EasyJet ansætter i dag også unge piloter, hvis udgifter til den del af udannelsen der angår typerating betales af selskabet.

Siden 2005 har EasyJet arbejdet på at etablere gode relationer med fagforeninger og indgå aftaler om overenskomster. Først i hjemlandet, Storbritannien, og siden 2008 i resten af Europa på kontrakt direkte med selskabet.

Det britiske lavprisselksab er i dag Europas femte største luftfartsselskab målt på antal passagerer og er arbejdsplads for cirka 4.000 piloter.

Ansøgningerne vælter ind

Stuart MacDonald underbygger sit argument med, at EasyJet sidste år modtog 50.000 ansøgninger til 2.100 stillinger som kabineansat og 600 stillinger som pilot.

I samme periode havde selskabet en såkaldt personaleomsætning blandt selskabets piloter på under fem procent sammenlignet med 15 procent i Storbritannien generelt.

Ifølge European Cockpit Association, ECA, indikerer tal fra nationale pilotfagforeninger i Europa, at arbejdsløsheden ligger på 15 procent blandt europæiske piloter.

Arbejdsløshed og mangel på arbejdspladser med acceptable løn- og arbejdsvilkår er hvert år medvirkende til, at tusinde af europæiske piloter søger stillinger udenfor Europa eller mod fag i andre brancher, påpeger ECA.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev