Flyselskab fyrer alle fastansatte piloter – FPU frygter, at selskabet bruger samme metoder i Danmark

Piloter på Island strejker i øjeblikket mod flyselskabet Bluebird, der har fyret alle dets fastansatte piloter og meddelt, at det fremover kun vil benytte ”selvansatte” piloter. FPU har sendt støtteerklæring og mistænker, at selskabet bruger samme metoder i Danmark.

I disse dage strejker piloter på Island mod flyselskabet Bluebird, der flyver fragt. Selskabet har opsagt alle dets 11 fastansatte piloter, der kommer fra Island, Danmark, Tyskland og Belgien. Alle fyrede piloter er organiseret i den islandske fagforening FÍA.

”FÍA har haft overenskomst med Bluebird, siden selskabet blev grundlagt, og vi har altid haft en godt forhold uden konfrontationer, men i 2020 skulle overenskomsten fornys. Vi har forhandlet, men den 30. december 2020 fyrede Bluebird alle organiserede piloter. Selskabet har forklaret, at de fastansatte piloter er for dyre,” siger Jón Þór Þorvaldsson, der er formand for FÍA.

Han fortæller, at selskabet planlægger at beholde 44 piloter, som er ”self-employed contractors,” eller det som fagbevægelsen kalder falske selvstændige. Bluebirds såkaldt ”selvansatte” piloter er ansat gennem et hollandsk rekrutteringsbureau, og selskabet vil fremover udelukkende bruge selvansatte piloter.  

”Selvansatte piloter har ingen sociale rettigheder. Det forventes, at de selv sørger for at betale for pension, afgifter og sociale rettigheder. Rettigheder, som en arbejdsgiver i Skandinavien plejer at stå for,” siger Jón Þór Þorvaldsson.

Ny dom i Primera-sag er principiel sejr for piloter

Jón Þór Þorvaldsson, formand for den islandske fagforening FÍA, som i øjeblikket strejker mod flyselskabet Bluebird, der har fyret alle fastansatte piloter.

Urimelige krav

Strejkeaktionen har ført til både aflysninger og forsinkelser for Bluebird, men de vilkår selskabet foreslog i forhandlingerne har været så urimelige, at det har været helt nødvendigt at strejke ifølge FÍA. Selskabet ønskede blandt andet, at lønnen skulle falde med 53 procent, og at sociale goder som pension og forsikring skulle afskaffes.

“Dette kunne FÍA på ingen måde acceptere. Et af problemerne er, at selskabet for nyligt blev opkøbt af et cypriotisk selskab. De er ikke bekendte med islandsk lovgivning og det islandske arbejdsmarked. Deres opfattelse er, at de kan gøre lige, hvad de vil,” siger Jón Þór Þorvaldsson og fortæller, at FÍA er i tæt kontakt med de islandske myndigheder.

Ifølge FÍA har Bluebird givet udtryk for, at det skal spare penge på grund af coronakrisen, men Jón Þór Þorvaldsson fortæller, at selskabet stadig opererer med alle dets seks fly, og at det både har åbnet en ny rute fra Island til Canada, og at det transporterer vacciner fra Europa til Island.

“Selskabet bruger corona som en undskyldning til at introducere atypiske arbejdsforhold. Fragtindustrien har boomet i 2020, og der har aldrig været et større afkast inden for fragt. Problemet her er, at selskabet forsøger at fjerne fagforeninger og overenskomster fra luftfart,” siger Jón Þór Þorvaldsson.

Arbejdsmarkedsforsker om Primera-dom: Man kan se, at man ikke bare kan underbetale piloter

FPU bakker op

I FPU er man bekymrede over at se, hvordan selskabet udøver social dumping. FPU har derfor sendt et brev, hvori man tilkendegiver sin støtte til den islandske fagforenings kamp for ordnede forhold, og samtidig giver FPU udtryk for bekymring over, hvilke metoder selskabet bruger i Danmark.

”FÍA har vores fulde opbakning. Det hører ingen steder hjemme at fyre fastansatte piloter og bygge sin fremtidige forretning op på en konstruktion, der giver piloter elendige vilkår. Det er social dumping, og vi er dybt bekymrede over, hvad der sker på Island. Det er meget alarmerende at se, hvordan nogle flyselskaber i ly af coronakrisen forsøger at slippe af med ordentlige arbejdsvilkår,” siger Anders Mark Jensen, FPUs næstformand.

“Det er meget alarmerende at se, hvordan nogle flyselskaber i ly af coronakrisen forsøger at slippe af med ordentlige arbejdsvilkår,” siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU

I samarbejde med FÍA har FPU fået vished om, at Bluebird benytter sig af 6-8 selvansatte piloter, der har base i København.  

”FPU er nu ved at undersøge, hvordan Bluebird agerer i Danmark. Vi frygter, at selskabet bruger samme metoder her, og det kan vi ikke acceptere. Vi vil gøre alt for at sikre, at piloter ikke skal arbejde under disse atypiske arbejdsvilkår,” siger Anders Mark Jensen.

Wizz Air opretter base i Norge: ”De bruger alle beskidte tricks i bogen.”

Tror på det lykkes

FÍA har haft god kontakt til de islandske myndigheder, fortæller Jón Þór Þorvaldsson, og han er forhåbningsfuld og tror, at der vil komme en løsning.

”Vi har haft gode diskussioner med myndighederne på Island. De er ved at undersøge sagen, og jeg tror på, at vi vil lykkes. Vi fortsætter med strejken, så længe det er nødvendigt. Myndighederne arbejder lidt langsommere, end vi kunne ønske, men vi forstår, at det tager tid,” siger Jón Þór Þorvaldsson.

”Vi vil stå fast og kæmpe for vores medlemmer. Hvis vi giver efter, bliver det et dårligt eksempel. Ikke kun for piloter, men for alle der har et overenskomstsikret arbejde. Hvis dette bliver normen, kommer den skandinaviske model under angreb. Derfor står vi fast.”

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev