Alle ikke-nødvendige rejser frarådes til hele Spanien: Det kan få langvarige konsekvenser for luftfarten

Torsdag eftermiddag opdaterede Udenrigsministeriet deres rejsevejledning til Spanien. Nu frarådes alle ikke-nødvendige rejser til hele Spanien. Men ikke alle regioner i Spanien er lige hårdt ramt, og Flyvebranchens Peronale Union frygter konsekvensen for flyselskaberne og charterbranchen, hvis ikke der tages højde for regionale forskelle.

Torsdag eftermiddag opdaterede Udenrigsministeriet deres rejsevejledning til Spanien, og alle rejser til Spanien frarådes, medmindre der er tale om vigtige forretningsrejser eller presserende familiebegivenheder.

Udenrigsministeriet fraråder rejser til lande, når smittetallet er på mere end 30 per 100.000 indbyggere. I Spanien er det ifølge Berlingske 39 per 100.000 indbyggere.

FPU og Norwegian begynder drøftelser om Norwegians fremtid i Danmark

”Vi er meget kritiske over, at man fra Udenrigsministeriets side ikke tager højde for, at der er store regionale forskelle i Spanien. Det her kommer til at få alvorlige konsekvenser for luftfarten, for det skaber stor usikkerhed for danskerne, når de skal booke rejse fremover,” siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU.

”Vores medlemmer er allerede hårdt ramt af coronakrisen. Charterbranchen var i knæ efter regeringens katastrofale udmelding om lukkede grænser inden sommerferien. Det var et lyspunkt, da grænserne igen blev åbnet, og flyene igen begyndte at flyve. Nu frygter vi, at vi igen vil se konkurser og gode, overenskomstsikrede arbejdspladser forsvinde. ”

Langt fra Barcelona til Gran Canaria

Anders Mark Jensen påpeger, at mange danskere også i vinterhalvåret rejser til Spanien, og det bliver katastrofalt for charterbranchen, hvis de nu ikke tør booke deres ferie til Gran Canaria, fordi smittetallene stiger i Barcelona flere tusind kilometer væk. 

Det er særligt de nordlige regioner Aragon, Navarra og Catalonien, der er hårdt ramt af stigende smittetal. I sidste uge ændrede både Norge og Storbritannien rejsevejledningerne til Spanien og frarådede at rejse til hele landet.

”Vi har fuld forståelse og respekt for, at rejsevejledningerne skal beskytte danskerne midt i en pandemi, og sundheden og sikkerheden for passagerer og ansatte i luftfarten er altafgørende. Vi mener dog, at det er nødvendigt at finde nogle løsninger, der både er bæredygtige og sundhedsmæssigt forsvarlige, så luftfarten ikke endnu engang tvinges i knæ,” siger Anders Mark Jensen.

Sådan håndterer FPU Jet Times konkurs

Et kig på dagens afgange fra Københavns Lufthavn viser, at SAS har afgange til Malaga og Palma de Mallorca, og Norwegian flyver til Alicante, mens Great Dane Airlines i weekenden flyver fra Aalborg til Malaga. Det er altså særligt de sydlige regioner og de spanske øer, der er afgange til fra Danmark. 

”Udenrigsministeriet bør lave rejseanbefalinger baseret på regionale forskelle. Vi har med Sverige set, at det er muligt. Det er ikke holdbart i længden, hvis man skærer et helt land over én kam, når nogle regioner er hårdt ramt, mens andre har fornuftige smittetal,” siger Anders Mark Jensen og oplyser, at Flyvebranchens Personale Union sammen med Dansk Industri arbejder for at få rejsevejledningerne tilpasset fremover, så de tager højde for regionale forskelle.  

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev