FPU har vundet en sag om SAS Connects variable fridagssystem. Sagen handler om, hvorvidt kabineansatte skal kompenseres for fridage, som de endnu ikke har afholdt ved opsigelse.
Baggrund: Variabel planlægning af arbejdstid kan betyde ophobning af ikke-afholdte fridage
De fleste kabineansatte i SAS Connect arbejder ud fra et variabelt arbejdstidssystem, hvor antallet af deres månedlige fridage kan variere.
Systemet giver SAS Connect fleksibilitet til at planlægge de kabineansattes arbejdstid, så det passer bedre til høj- og lavsæsoner. Samtidig har de kabineansatte både et garanteret antal årlige og månedlige fridage.
”Systemet betyder, at en kabineansat efter for eksempel en travl sommersæson kan have en del fridage til gode resten af året,” forklarer Thilde Waast, formand for Flyvebranchens Personale Union.
Problematik: Hvad gør man, når man som kabineansat har fridage til gode ved opsigelsestidspunkt?
Men hvad sker der så, når den ansatte siger op, inden vedkommende kan nyde godt af de fridage? Skal den kabineansatte kompenseres for de fridage, som de er i underskud?
Det var hovedspørgsmålet i den faglige voldgiftssag, som FPU netop har vundet.
”FPU mente, at de kabineansatte har ret til lønkompensation for de manglende fridage, fordi overenskomsten sikrer et bestemt antal fridage årligt,” siger Thilde Waast.
SAS Connect mente derimod ikke, at overenskomsten specifikt nævner forholdsmæssig afregning ved fratræden.
Derfor endte sagen i en faglig voldgiftsret, som behandler forståelsen af kollektive overenskomster.
Konklusion: SAS Connect skal kompensere for ikke-afholdte fridage
En faglig voldgiftsret består normalt af en opmand, der udpeges af Arbejdsrettens formand. Opmanden er en uafhængig person, der typisk har en baggrund som dommer, der i tilfælde af uenighed har til opgave at træffe afgørelse i en sag.
Derudover består voldgiftsretten af fire andre medlemmer. To er udpeget af lønmodtagerparten (FPU) og to af arbejdsgiverparten (SAS Connect).
Under sagen argumenterede FPU for, at den ansatte ved opsigelse før kalenderårets udgang bør have haft et antal fridage, der forholdsmæssigt svarer til ansættelsesperioden. Hvis ikke bør det kompenseres.
”De kabineansattes arbejdsdage fordeles ikke ligeligt i hver måned. Hvis den ansatte ikke har haft et forholdsmæssigt antal fridage, må de resterende fridage afholdes i opsigelsesperioden eller kapitaliseres i form af lønkompensation,” forklarer Thilde Waast om det argument, som FPU fremførte i retten.
Det var opmanden enig i, og hans kendelse blev derfor, at SAS Connect Crew Services A/S skal betale lønkompensation for ikke-afholdte fridage, når en ansat har sagt op.
”Det er meget glædeligt, at vi nu har den faglige voldgiftsrets kendelse. De kabineansatte tilrettelægger ikke selv deres arbejdstid, og derfor vil der ofte kunne opstå situationer, hvor de ved opsigelsestidspunktet har fridage til gode. Nu er det slået fast, at de skal kompenseres for det,” siger Thilde Waast.