Icelandairs planer om køb af WOW air falder til jorden

(Opdateret) Aftalen om at Icelandair skulle overtage WOW air er annulleret. Det skriver Icelandair Group i en børsmeddelelse torsdag formiddag.

Allerede mandag skrev selskabet i en meddelelse, at man fandt det usandsynligt, at alle betingelserne for overtagelsen af aktierne i WOW air ville blive imødekommet før bestyrelsesmødet i morgen, fredag.

Eftersom den situation her dagen før bestyrelsesmødet er status quo, er det usandsynligt at bestyrelsen kan anbefale at godkende købsaftalen, skriver Icelandair Group.

Parternerne er derfor enige om at annullere de planlagte opkøbsplaner.

Spekulationer om konkurs

Nyheden kommer på et tidspunkt, hvor WOW air er i store økonomiske vanskeligheder. Icelandmonitor citerer en mail fra administrerende direktør i WOW air, Skúli Mogensen, at det er målet at holde WOW air på vingerne, som et selvstændigt luftfartsselskab.

Helt så lyst ser branchen ikke fremtiden for selskabet.

Bloomberg skriver at nyheden har givet anledning til spekulation for endnu en konkurs i europæisk luftfart, der på det seneste har måttet vinke farvel til fem luftfartsselskaber. Mediet har talt med assisterende professor i erhvervsliv ved Reykjavik Universitet, Mar Wolfgang Mixa, der peger på at Icelandair måske er bakket ud efter at have kigget nærmere på WOW airs forretning og regnskaber.

»Det behøves ikke betyde, at WOW air går konkurs. Men det er umuligt at sige på nuværende tidspunkt,« siger Mixa, der peger på, at der måske også kan være en anden investor i kulissen.

Olie presser selskaber

Stigende oliepriser får i særdeleshed skylden for at slå bunden ud af økonomien på selskaberne.

WOW air er derudover senest ramt af et fejlslagen aftale om salg og leaseback af fly, imens salget af flybilletter er svigtet værre end forventet som følge af negativ omtale, skriver Bloomberg.

Senest har selskabet som et led i restruktureringen sendt to Airbus A320-fly og to Airbus A330-fly retur til deres ejere, hvilket har fået USA Today til at spekulere i at selskabet må skære ned på sit udbud af ruter.

1500 mennesker arbejder for WOW air.

Opdatering: 30. november kunne Reuters fortælle, at kapitalfonden Indigo Partners har indgået aftale med WOW air om en investering i luftfartsselskabet. Samme fond ejer også andele af luftfartsselskaber som Wizz Air, Frontier Airlines (USA), JetSmart (Chile) og Volaris (Mexico).

Stifter og nuværende ejer af WOW air, Skuli Mogensen, forbliver hovedaktionær efter handlen.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev