Vagtskifte i Norwegian: Bjørn Kjos træder tilbage som koncerndirektør

Efter 17 år på posten som koncernchef i luftfartsselskabet Norwegian har Bjørn Kjos i dag meddelt, at han træder tilbage. Den 72-årige nordmand vil fortsat have »en central rolle i selskabet« i egenskab af rådgiver for bestyrelsen og bestyrelsesformanden.

Det oplyser selskabet i en meddelelse.

Kjos træder således tilbage fra topposten i det selskab, han har stået i spidsen for siden 2002, inden man har fundet hans afløser.

Bjørn Kjos var selv med til at grundlægge Norwegian Air Shuttle i 1993. Han blev koncernchef i 2002, hvor han kort forinden i egenskab af bestyrelsesformand var med, da selskabet lancerede lavprisflyvninger med Boeing 737 fra hovedsædet i Norge.

Finansdirektør Geir Karlsen, der trådte ind i Norwegian for halvandet år siden, træder ind i rollen som fungerende koncernchef. Samtidig vil bestyrelsesformand, Niels Smedegaard, der blev valgt ind i maj i år, tage en mere aktiv rolle i Norwegians ledelse.

Ændringerne er gældende fra i dag, 11. juli, skriver selskabet.

Nyheden er udgivet samtidig med Norwegians resultater for første halvår af 2019. Her fremlægger selskabet et overskud før skat på 111,4 millioner norske kroner ud af en omsætning på 12,2 milliard.

Det er – til trods for et gedigent løft af enhedsindtægterne (+13 procent) – 70 procent under sidste års resultat for samme periode. Det skyldes især de groundede 737 MAX, som alene i andet kvartal har kostet selskabet 400 millioner norske kroner.

Bundlinjen for første halvår er fortsat i rødt med 1,87 milliard norske kroner før skat mod negative 145,6 millioner sidste år.

Arkitekten bag kontroversielle ansættelser

Bjørn Kjos har foruden at opbygge Norwegian især blandt fagforeninger optrådt som arkitekten bag udflagning af fly og ansættelsesvilkår også kaldet ”flag of convenience” (på dansk: bekvemmelighedsflag) på transatlantiske flyvninger til USA.

Gennem et irsk datterselskab og et bemandingsbureau i Singapore blev kabinepersonale ansat i Bangkok, Thailand, som contractors med henblik på at bemande fly mellem Skandinavien og USA.

Det fik blandt andre de amerikanske fagforeninger på barrikaderne i sommeren 2014.

Norwegians irske datterselskab, Norwegian Air International, står i dag for en stor del af Norwegian-koncernens fly og rutedrift, herunder også basen i København, imens piloter og kabinepersonale er ansat gennem interne datterselskaber for bemanding.

Samtidig har selskabet dog fået rettet gevaldigt op på sit blakkede ry, med overenskomster for stadig flere medarbejdergrupper.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev