Vækst i Jet Time spreder optimisme efter nedslidende omstrukturering

Danske Jet Time har gennem de seneste år været gennem et altomfattende besparelsesprogram. Selskabet har på bare to år sagt farvel til næsten halvdelen af medarbejderstaben. Positivt var det derfor, at Jet Time i efteråret kunnet præsentere sit første overskud på driften siden krisen i 2016. Siden er selskabet begyndt at rekruttere igen i takt med modtagelsen af de første fire fly som et led i en tidligere annonceret flådeudvidelse.

Jet Time har i de seneste måneder modtaget fire Boeing 737-800 som et led i en større flådeudvidelse.

Fire Boeing 737-800 fly er således blevet sat ind i flåden de seneste måneder, og det er ikke kun på direktionsgangen, at de nye fly vækker begejstring.

»Nye fly i Jet Time står som et konkret bevis på, at det går bedre, og det er positivt for os medarbejdere, efter vi har været igennem fyringer og nedskæringer. Det har været en nedslidende proces, men det, at vi nu er i vækst, er et bevis på, at det var det rigtige at gøre,« siger Kristian Plambeck Lassen, luftkaptajn og formand for piloterne i Pilot Association Jet Time.

Nye fly giver nye karrieremuligheder

Pilotformand for Jet Time-piloterne i FPU, Kristian Plambeck, kalder de nye fly et konkret bevis på, at det igen går godt i Jet Time.

Den erfarne kaptajn har takket ja til et interview om pilotjobbet i Jet Time i cockpittet på et af de nye fly – en Boeing 737-800 Next Generation. Han har fløjet kommercielt siden 2006 og siden 2012 på Boeing 737 hos Jet Time.

Selve flyet har en længere historie på 14 år med indiske og tyske selskaber, før det i december landede hos Jet Time. Men for det danske luftfartsselskab er det ”nyt”, og derudover er det med sine 189 sæder også største passagerfly hidtil i flåden, som i dag tæller 10 fly.

»Det smitter af på os medarbejdere, at det går godt i Jet Time, og at vi vokser. Vi kan godt lide vækst. Helt egoistisk set betyder det karrieremuligheder, vejen til kaptajn og muligvis instruktør bliver kortere, når der kommer flere fly. Man får mulighed for at udvikle sin kunnen og CV,« forklarer Kristian Plambeck på vejen ind ad døren til hangaren i Københavns Lufthavn, hvor et af de nye fly står parkeret.

Flyet står midt i hangaren, netop leveret til Jet Time. Ny bemaling, nyt interiør og ny belysning i kabinen får flyet til at fremstå som hevet direkte ud af fabrikken hos Boeing, selvom det lige som de andre tre fly alle er hentet på brugt-flys-markedet.

Kaptajn Plambeck viser vej op ad trappen og ind i flyet og går videre ind i cockpittet.

Pladsen i cockpittet på en Boeing 737 er ganske trang. Sammen med en myriade af »old school« kontakter og knapper er de sparsomme kubikmeter at bevæge sig på et par levn fra designet i 1967, hvor den første Boeing 737 så dagens lys.

»Det overrasker de fleste, hvor lidt plads der er. Men man sidder godt i sædet. Der er god komfort. På en 13 timers flyvning bliver det dog hårdt i længden ikke at kunne strække ben. Er du som jeg 187 cm høj, kan du ikke stå oprejst. Jeg bruger selv at løfte sædet, rejse mig op – og det anbefaler vi generelt, at man husker at gøre,« siger Kristian Plambeck og tilføjer:

»Men det er også et ældre design, det er et støjfyldt fly, air conditionen og vind mod foruden skaber et støjfyldt miljø herinde.«

Et fly med en enorm kraft

Pladsen i en Boeing 737 er ganske trang. Det kræver en særlig opmærksomhed på arbejdsmiljøet for piloterne.

At Boeing 737 på et par punkter er et gammelt design, ændrer ikke ved at flyets fortsatte popularitet. Løbende opdateringer og modernisering har ført til, at flyet på tværs af varianter er leveret i mere end 10.000 eksemplarer til kunder verden over i nu mere end 50 år.

Og det er der flere gode grunde til, påpeger Plambeck:

»Der er god stabilitet i flyet – der er ikke noget, som tager røven på mig. Jeg ved, hvor godt den håndterer forskellige situationer, og hvor meget back-up der er. Og den er ikke specielt følsom over for is, vægt og balance,« siger han og tilføjer:

»Og så er det et fly med en enorm kraft. Det gør det blandt andet muligt for os at starte på bare 1800 meter bane, hvorfor Jet Time kan operere blandt andet fra mindre svenske lufthavne og Narsarsuaq i Grønland, hvor vi flere gange har fløjet for Air Greenland.«

Hvorvidt Boeing 737 ifølge luftkaptajnen er bedre end andre flytyper, falder svaret prompte:

»Det er en religionsdiskussion.«

Øverste myndighed

Kaptajnen på et fly har det øverste ansvar ombord. Herunder at rundere flyet og se, om alt ser korrekt ud. Med flyet i hangar er det muligt at komme helt tæt på flyets indre i hjulbrønden.

Som luftkaptajn er Kristian Plambeck Lassen ansvarlig for driften og sikkerheden under flyvningen, men han er også øverste myndighed ombord.

»Det er mit ansvar at alle bliver evakueret i en nødsituation, ombord har vi også en manuel i det tilfælde, vi må træde i karakter som politi – det er lige som på et skib,« siger han.

Selvom cockpittet er piloternes absolut primære arbejdsplads, så er der også opgaver i kabinen, forklarer Kristian Plambeck Lassen og rejser sig fra cockpittet og går ud i gallyet og videre til kabinen:

»Jeg ser også efter, at nakkeservietterne sidder pænt – det betyder noget, at det ser ordentligt ud,« siger Kristian Plambeck.

»Vi har en del tomflyvninger. På sådanne ture er der intet personale i kabinen. Derfor skal vi gennemgå kabinen, at den er klar til take-off, og der ikke ligger løse genstande. Jeg ser også efter, at nakkeservietterne sidder pænt – det betyder noget, at det ser ordentligt ud,« pointerer han.

Kort vej til ledelsen

Med flere nye fly i flåden har Jet Time i efteråret 2018 ansat flere piloter. De mange nye medarbejdere har siden været igennem et introforløb til selskabet.

»Du starter på et to tre-ugers kursus, der handler om: Hvad er Jet Time? Her lærer man om alt fra, hvor får man nye skjorter, til hvordan vi får kontrakterne i hus,« fortæller luftkaptajnen.

Ny bemaling, nyt interiør og ny belysning får Jet Times nye fly til at fremstå som hevet direkte ud af fabrikken, selvom de alle er hentet på brugt-flys-markedet. Flyet har plads til 189 passagerer og har en rækkevidde på 6300 kilometer. Flyet bemandes af to piloter og fire kabineansatte.

Hele virksomheden er bygget op omkring, at der skal være en kort vej mellem direktøren og nyest ankomne medarbejder. Derfor kommer administrerende direktør, Jørgen Holme, naturligvis også forbi og hilser på under kurset.

Herefter starter der for piloterne et to-ugers kursus, hvis man allerede har en type-rating til Boeing 737, inden man træder ud på linjen i følgeskab med en instruktør.

Eksamen i ”tørsvømning”

Den første eksamen på vejen til cockpittet i Jet Time foregår i et lokale på selskabets hovedkontor på Amager Strandvej i København. Her udgør en række tavler en model af cockpittet på en Boeing 737.

»Timerne i en simulator er simpelthen for dyre til, at det er her man øver sig i indretningen af denne flytype og Jet Times procedurer,« fortæller Plambeck, der selv er instruktør.

Nye piloters første møde med Jet Time’s fly er et øvelokale i hovedkontoret.

Tavlerne minder sammenlignet med en simulator om en form for tørsvømning inden man kastes ud i at prøve kræfter med alle tænkelige scenarier.

I Jet Time betaler selskabet en stor del af piloternes typerating mod, at piloten binder sig til selskabet i en periode, kaldet ”bonding”. Omskolingen for piloter, der ikke har fløjet Boeing 737 før, tager mellem to og tre måneder. Det med at omskole fra andre flytyper er noget, Jet Time netop er begyndt på at tilbyde.

Udover uddannelse i cockpittet gennemgår piloterne også træning i nødsituationer og evakuering sammen med kabinepersonalet.

Selvom de to faggrupper under flyvningen har vidt forskellige opgaver ombord, så spiller alle i samspil en central rolle i sikkerheden ombord, forklarer kaptajnen.

Et alsidigt job

I den anden ende af introkurset og omskolingen venter opgaverne som styrmand eller kaptajn på Jet Times fly. De fleste opgaver ligger hos rejsearrangører ud af Danmark, Sverige og Finland. Sekundært opererer selskabet for andre flyselskaber, der mangler kapacitet – på branchesprog kaldet ACMI-flyvning.

Kristian Plambeck Lassen har fløjet kommercielt siden 2006 og for Jet Time siden 2012. Før det fløj han i Cimber Sterling.

»Dertil har der været ad hoc-ture. Det kan være firmaer, der bestiller os til at flyve deres medarbejdere et eller andet sted hen. Eller forsvarets soldater, som vi flyver til og fra øvelser. Flyver vi til udsatte områder, er det frivilligt, om man vil tage den,« siger Plambeck.

Det er en stor operativ pallet, som ifølge luftkaptajnen gør jobbet interessant. Han har tidligere fløjet rutefly, men det var ofte de samme ruter:

»Vi har også rutineopgaver – charter – men derudover er der alle de andre opgaver, hvor vi skal forberede os, så vi kan være på forkant med alt, når vi skal til en ny lufthavn – og for den sags skyld de udfordringer, der kan være i at skulle transportere våben, eller stå i en eksotisk lufthavn og mangle catering,« siger han og tilføjer:

»Når vi flyver chartergæster, gør vi til altid lidt ekstra ud af at fortælle om flyvningen.«

»Men når vi flyver chartergæster, gør vi til gengæld altid ekstra ud af at fortælle om flyvningen. Vi fortæller om turbulens, hvad man kan se og vejret. Og så er der ofte børn, som gerne vil se cockpittet. Det kan vi ikke gøre, når vi flyver, hvilket er ærgerligt. Men tager vi os gerne tiden til at vise cockpittet, hvis det er muligt, før og efter turen.«

Ordnede vilkår for alle ansatte

Både charter og ACMI-markedet er brancher, som er stærkt konkurrenceudsatte – dels af lavprisselskaber, der spiser sig ind på chartermarkedet – og dels af østeuropæiske ACMI-leverandører, der via kreative ansættelseskonstruktioner får banket lønkronerne helt i bund.

Men selvom der bliver snydt flittigt på vægten blandt konkurrenterne, så har Jet Time valgt at stå fast på en konstruktiv dialog med fagforeningerne og indgået overenskomst med alle medarbejdergrupper.

»Jeg er stolt af at arbejde i en virksomhed, som aktivt har valgt, at være i Danmark med ordnede, danske vilkår, vel vidende man er op imod østeuropæiske selskaber, som driver forretning, hvor personalet ansættes uden overenskomst på individuelle vilkår. Jeg ved, det er et aktivt valg, som Jet Time har taget, fordi ledelsen mener, de kan få en bedre pris for et 100 procent skandinavisk produkt,« siger Kristian Plambeck Lassen og tilføjer:

»For os ansatte betyder de ordnede vilkår og overenskomsten, at vi har en fair mulighed for at forbedre vores vilkår. Men samtidig forpligtiger en overenskomst også både medlemmer og fagforening til at tage kampen, for de fremskridt, vi søger at opnå.«

Jet Time er i dag arbejdsplads for 120 piloter og råder over samlet ti fly – seks 148 sæder Boeing 737-700 og fire 189 sæders Boeing 737-800 – med planer om yderligere to fly.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev