Tusinder mister jobbet i krakket Thomas Cook: ”De ansatte håndterer situationen dybt professionelt”

Alt imens mediebilledet er flydt over med beretninger om chartergæster, der har fået deres rejseplaner knust i konkursen hos britiske Thomas Cook, så er der ikke mange linjer om skæbnen for de op mod 21.000 ansatte.

På de sociale medier har situationens alvor for de ansatte manifesteret sig i en lang række opdateringer. Men i stedet for vrede, er det glæde og taknemligheden over at have været en del af Thomas Cook, der præger de ansattes beretninger.

»Jeg er knust over, at jeg ikke længere, som mange andre, kan udføre det job, jeg elsker mere end noget, for evigt taknemmelig for Thomas Cook og alle de muligheder, det har givet mig. Absolut hjerteknust,« skriver Ellie Seymour (@elliee_seymour) på det sociale medie Twitter.

Hun er langt fra ene om at fremhæve de gode minder fra tiden i Thomas Cook:

»Jeg har haft nogle af de bedste øjeblikke og mødt nogle af de mest fantastiske mennesker, skriver Gareth Brown (@gb8282), imens Damian Matthews (@tsundokuist) udtrykker sorgen over dagens nyhed på følgende vis:

»Føler så privilegeret at have arbejdet for Thomas Cook Airlines.«

Danskere venter i uvished

Mandag tidlig morgen erklærede Thomas Cook Group sammen med den britiske rejsearrangør og flyselskabet af samme navn sig konkurs. Det betyder, at omkring 9.000 dedikerede medarbejdere i Storbritannien dags dato har mistet deres arbejde.

I Skandinavien holder man fortsat vejret. Thomas Cook Group består af en række datterselskaber. Et af dem er Thomas Cook Airline Scandinavia, der blandt andet flyver for koncernens danske rejsearrangør, Spies.

Ingen af de to selskaber er omfattet er omfattet af konkursen i Storbritannien, men den økonomiske deroute i moderselskabet forhindrede den skandinaviske afdeling i at gå på vingerne mandag morgen

Derfor står de nu godt 1.100 ansatte i Danmark og resten af Norden på nuværende tidspunkt og ved ikke, om flyene er landet for allersidste gang.

Beundrer personalet

Hos personalets danske fagforening, FPU, har formand Thilde Waast kun ros til overs for medarbejdernes håndtering af den uvished, som dagen har bragt.

»Som de dybt professionelle mennesker flypersonale er, så er denne krise for vores medlemmer i cockpittet hos Thomas Cook Airlines Scandinavia blevet håndteret med absolut ro og professionalisme. Det er meget beundringsværdigt,« siger hun.

»Det samme er også mit indtryk af de mange tusinde kollegaer i Storbritannien, som i dag har fået den værste nyhed af dem alle, når man elsker sit arbejde.«

FPU har siden dagens start arbejdet på højtryk for at forberede »ethvert tænkeligt scenarie«, fortæller FPU-formanden. Hun håber, at man snart får den skandinaviske del af Thomas Cook tilbage på vingerne, så det, der allerede beskrives som en af de største konkurser i Europa ikke eskalerer yderligere.

Siden klokken halv to i eftermiddag har de danske ansatte i Thomas Cook været til møde omkring deres fremtid, men der foreligger på nuværende tidspunkt ingen konklusioner for de ansattes fremtid, oplyser FPU.

Usikker fremtid for ansatte

For de mange ansatte i Thomas Cook-koncernens britiske flyselskab venter der nu en svær tid.

Selvom der er job af få i den europæiske flyvebranche, så er det nemmere sagt end gjort. Senest i Primera Air-konkursen oplevede de ansatte efterfølgende at måtte søge langt udenfor landets grænser efter et nyt arbejde.

Det er imidlertid langt fra alle, der har mulighed for at rive tilværelsen op ved rode og bare tage job, hvor chancen nu byder sig. Nogle har derfor måttet skifte job til helt andre brancher.

Er man alligevel heldig at få et nyt job tæt på familie og venner, må man ofte gå væsentlig ned i løn. Dette kan have store konsekvenser for den enkelte. Jobmarkedet i luftfart er nemlig skruet sammen på den måde, at det ikke lader sig gøre at tage anciennitet fra et selskab med videre til det næste.

Alene europæisk luftfart har det seneste år været ramt af en række store konkurser. Varme somre og skærpet konkurrence fra lavprisselskaberne har ifølge analytikere været hård kost for særligt charterrejseselskaberne.

Rørte ansatte takker passagerer

Kort efter, at konkursen hos Thomas Cook i Storbritannien var en realitet, blev en video delt på YouTube.

Her høres et besætningsmedlem rørt udtrykke en dybtfølt tak til de rejsende, som var med på det, der skulle blive den sidste tur med det britiske rejseselskab.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev