Transportarbejdere fra hele verden fordømmer Atlantic Airways’ nådesløse fyring af to ansatte

Fyringen af to medarbejderrepræsentanter i Atlantic Airways vækker international opsigt. Både det Europæiske Transportarbejder Forbund, ETF, og det Internationale Transportarbejder Forbund, ITF, udtrykker i en støtteerklæring sympati med de fyrede og deres kollegaer. Imens får deres arbejdsgiver, Atlantic Airways, et moralsk drag over nakken.

»ETF og ITF fordømmer selskabets udemokratiske og primitive metoder for at undvige forhandlinger om en overenskomstaftale for de kabineansatte. Sådanne vidtrækkende handlinger bør ikke finde sted i moderne luftfart, hvor sikkerhed og høje sociale stander er absolut essentielle,« står der i støtteerklæringen, som er underskrevet af ETF’s formand, Frank Moreels.

Ledelsen i Atlantic Airways fyrede onsdag i sidste uge formanden og næstformanden i de kabineansattes medarbejderforening, Súlan. Fyringerne kommer efter, at de ansatte i efteråret 2018 stemte for at blive en del af FPU. Siden har personalet forgæves forsøgt at få selskabet i dialog om en overenskomst.

Uacceptabel fyring

Fyringerne er ifølge medarbejdernes fagforening, FPU, sket uden beviser, for de påstande, som ledelsen lægger til grund for afskedigelserne.

»Atlantic Airways og den færøske arbejdsgiverforening har gjort alt for at undgå disse forhandlinger, og de ønsker ikke at forhandle med FPU. Nu er processen kulmineret i en uacceptabel fyring af to fagforeningsrepræsentanter uden grund,« skriver ETF-formanden.

Den nordiske model – der herhjemme også kendes som den danske model – hvor arbejdsgiver og arbejdstager på lige vilkår for at forhandle overenskomst, er et forbillede i store dele af Europa. Derfor trækker fyringerne i Atlantic Airways overskrifter langt ind i det europæiske faglige system:

Bør respektere menneskerettigheder

»Enhver arbejder har ret til at organisere sig, som han eller hun ønsker. Til det har arbejdsgiver intet at sige. At gå så vidt som at fyre medarbejdernes repræsentanter for at undvige forhandlinger er både ulovligt og uacceptabelt,« skriver ETF-formanden.

Både ETF og ITF tilkendegiver deres støtte for kabinemedarbejdernes fagforening, FPU’s, videre arbejde for rimelige arbejdsvilkår, og vil skubbe på for at de to fyrede bliver genansat.

»Hvis det statsejede Atlantic Airways ønsker at blive betragtet som et seriøst og respekteret luftfartsselskab i Europa og resten af verden, burde de starte med at respektere menneskerettighederne,« slutter Frank Moreels støtteerklæringen fra ETF og ITF.

ETF repræsenterer på tværs af 41 lande 5 millioner transportarbejdere.

Atlantic Airways er blevet kontaktet for en kommentar til kritikken. Selskabet er ikke vendt tilbage ved artiklens udgivelse, men har tidligere afvist, at fyringerne har noget at gøre med de ansattes ønske om at stå i FPU og forhandle overenskomst. Selskabet har imidlertid ikke evnet at dokumentere denne påstand.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev