Strejkevarsel: Irske Ryanair-piloter mister tålmodigheden

Forhandlingerne om en ny overenskomst mellem Ryanair og selskabets irske piloter er kørt af banen. Efter flere måneders forhandling uden fremskridt har piloterne mistet tålmodigheden med selskabet og sendt et konfliktvarsel.

Ifølge piloterne er deres ønsker og krav blevet mødt med trusler om færre fly på piloternes hjemmebase i Dublin. Ligeledes skal Ryanair-ledelsen også have tilkendegivet, at de ansatte i så fald kan skyde en hvid pind efter at blive forfremmet.

Ryanair-piloterne, der er medlem af Irish Airline Pilots Association (IALPA), som er en del af fagforeningen Fórsa, har som modsvar med et overvældende flertal på 99 procent stemt for at nedlægge arbejdet fra klokken 01:00 torsdag den 12. juli 2018 og 24 timer frem.

Ledelsesbeslutninger har ødelæggende konsekvenser

Stridens kerne er blandt andet ledelsens tilgang til overførsel (transfer) af piloter mellem selskabets europæiske og afrikanske baser.

Derudover har fagforeningen tidligere sendt en liste med minimumskrav for en aftale, der ifølge piloterne er nødvendig for at skabe et gennemskueligt system til støtte for »fastholdelse og rekruttering af piloter«.

»Vores medlemmer, der er direkte ansat ved Ryanair, er utilfredse med, at der ikke findes et gennemskueligt system for vigtige anliggender såsom, frivillig/ufrivillig base-flyt, forfremmelser og placering af ferier. Når en pilot modtager besked om tvunget baseskift eller nægtes et ønske om baseskift, kan sådanne ledelsesbeslutninger have ødelæggende konsekvenser for familielivet,« hedder det i et statement fra IALPA.

Fagforeningen understreger, at man fortsat er villig til at mødes med Ryanair-ledelsen og forhandle.

140 flyvninger vil kunne blive aflyst

Ifølge Ryanair omfatter IALPA’s konfliktvarsel 100 irske piloter.

I en meddelelse fra selskabet hedder det, at »Ryanair er skuffet over strejkevarslet, da man allerede har sendt Fórsa et udkast til en anerkendelsesaftale.«

Ryanair har det seneste halve år indgået aftaler i både Storbritannien og Italien med lokale fagforeninger om såkaldte anerkendelsesaftaler. Disse aftaler er dog ikke en overenskomst, der forbedrer de ansattes rettigheder og vilkår.

Mindst 140 flyvninger står ifølge oplysninger fra Ryanair til at blive berørt, såfremt strejken gennemføres.

Opdatering: De kabineansatte har siden meddelt, at de planlægger at støtte og følge piloternes arbejdsnedlæggelse.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev