Strejkerne fortsætter i Ryanair: FPU’erne støtter de ansattes aktioner

Strejkerne fortsætter i Ryanair. Efter en 72 timer lang strejke først på måneden blandt britiske piloter venter der nu yderligere arbejdsnedlæggelser.

I Storbritannien har Ryanair-piloterne organiseret i BALPA varslet en 48 timers arbejdsnedlæggelse 18-19. september 2019. Dernæst følger fem 24-timers strejker 21, 23, 25, 27 og 29 september.

»Vi ønsker ikke denne konflikt. Vi ønsker at skabe forandring i Ryanair til det bedre,« siger Brian Strutton, geransekretær i BALPA, og fortsætter:

»Piloterne i Ryanair søger de samme slags regler og aftaler, der findes i andre luftfartsselskaber, vores krav er ikke urimelige.«

Ledelsen i Ryanair forsøgte i sidste måned forgæves at få de britiske domstole til at underkende strejkeaktionerne i Storbritannien.

Ansatte på store Ryanair-baser i oprør

Ryanair har tidligere afbødet konsekvenserne af personalets strejker ved at hive personale ind fra andre baser.

Denne manøvre kan dog blive en udfordring i de kommende uger. Selskabets tredjestørste marked, Spanien, står overfor strejker varslet af både piloter og kabineansatte. De sætter hælene i overfor ledelsens manglende vilje til at forhandle aftaler om ordnede vilkår.

Blandt de spanske kabineansatte er der tale om i alt ti strejkedage fordelt ud over september måned, imens piloterne nedlægger arbejdet i fem dage – størsteparten på dage, hvor kabinepersonalet allerede har varslet strejke.

Strejkerne i Spanien er endvidere et modsvar til Ryanairs seneste strafaktioner udmøntet i lukkede baser på blandt andet de kanariske øer.

Dansk sympati til Ryanair-ansatte

I slutningen af august strejkede også de portugisiske kabineansatte i fem dage. Her er der foreløbigt ikke annonceret yderligere arbejdsnedlæggelser, men omvendt er der heller ikke indgået nogen aftaler mellem parterne.

Ryanair har ingen baser i Danmark. For fire år siden satte FPU, Flyvebranchens Personale Union, foden ned overfor Ryanair og krævede overenskomst. Fra FPU og foreningens 2.000 medlemmer er budskabet utvetydigt:

»I 2015 havde vi vores kamp mod Ryanairs urimelige praksis. Vi endte med at vinde en vigtig retssag over selskabet i Arbejdsretten og varslede efterfølgende konflikt,« lyder det i støtteerklæringer fra FPU sendt til de ansatte organiseret i BALPA (piloterne i Storbritannien), USO og SICTPLA (kabinepersonalet i Spanien), SEPLA (piloterne i Spanien) og SNPVAC (kabinepersonalet i Portugal).

»Vi modtog overvældende meget støtte fra vores europæiske kollegaer. Det er en fornøjelse for os at kunne sende dette solidariske budskab retur til jer. Vi støtter fuldt ud jeres aktioner for rimelige løn og arbejdsvilkår.«

Ryanair har i dag aftaler med enkelte medarbejdergrupper i Italien, Tyskland, Belgien og Portugal. Aftalerne er kommet i stand efter selskabet i efteråret 2017 under et omfattende kaos i selskabets vagtplaner, blev mødt med krav om ordnede arbejdsvilkår. Trods løfter fra ledelsen om at imødekomme de ansatte, er det i langt de fleste tilfælde blevet ved snakken og tomme hensigtserklæringer.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev