Storstrejke i SAS: Vi står meget langt fra hinanden

I de tidlige morgentimer fredag stod det klart, at SAS-piloterne ikke kan få indfriet deres krav til ledelsen. Derfor er de nu som tidligere varslet gået i strejke.

»Strejken kunne have været undgået, hvis SAS havde vist en reel vilje til at komme os i møde,« skriver SAS Pilot Group, der er en sammenslutning af piloternes nationale medarbejderforeninger.

»I stedet møder vi en SAS-ledelse, som mener, at deres medarbejdere skal acceptere forringede arbejdsvilkår, uforudsigelig arbejdstid og utryghed om sit eget job,« siger René Arpe, formand for Dansk Pilotforening i en meddelelse, der kommer efter flere ugers tavshed fra SAS-piloterne.

Strejken omfatter 545 SAS-piloter i Norge, 492 SAS-piloter i Sverige og 372 SAS-piloter i Danmark.

“Piloters krav vil blive for dyrt for SAS”

SAS-piloterne har opsagt deres overenskomst et år før tid, fordi de er utilfredse med deres løn- og arbejdsvilkår. SAS har siden opsagt alle eksisterende aftaler med piloterne om samarbejde, produktion, karriereudvikling og anciennitetssystemer, fortæller SAS Pilot Group.

Som en konsekvens af piloternes strejke har SAS oplyst, at både indenrigs-, europæiske- og langruteflyvninger er blevet aflyst. SAS har samlet set 800 daglige afgange. Ifølge TV2 skal det dreje sig om 72.000 passagerer.

»Det er dybt beklageligt, at pilotstrejken vil have negativ påvirkning for vores kunder. SAS er klar til at fortsætte forhandlingerne, men hvis kravene skulle imødekommes, ville det få meget negative konsekvenser for selskabet,« siger Karin Nyman, kommunikationschef i SAS i en skriftlig meddelelse.

Forhandlingerne har fundet sted i alle tre skandinaviske lande siden marts 2019.

2,3 procent lønstigning om året fejet af bordet

Sent i går blev piloterne i Sverige præsenteret for en forligsmandsskitse. Ifølge Ole Krohn, erhvervskommentator TV2, lød denne på 2,3 procent mere i løn om året, men piloterne har krævet 13 procent, og fejede derfor forslaget af bordet.

Han fortæller, hvordan piloterne oplever, at deres løn halter efter det generelle arbejdsmarked. Ifølge SAS tjener deres piloter i gennemsnit 95.000 kroner om måneden.

»Vi er langt fra hinanden. Vi har fuldstændige rimelige krav i forhold til arbejdstiden. SAS skal ikke være det ringeste sted at være pilot. Vi har forsøgt at komme SAS i møde hele natten, men det har set umuligt ud siden cirka klokken ét nat. Der har været meget lidt tid til forhandlinger,« lød det fra Dansk Pilotforenings næstformand Henrik Thyregod fredag morgen til TV2.

Eftersom SAS’ underleverandører i Danmark har deres egne overenskomster, er de ikke en del af den konflikt, som piloterne, der er ansat direkte i SAS, nu har indledt for forbedring af deres egne vilkår. Piloterne i SAS’ irske datterselskab er heller ikke omfattet. Dette betyder, at omkring 30 procent af SAS’ afgange på de regionale ruter vil blive fløjet trods strejke.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev