Stifter af Cimber-fagforening: Vi så ingen fidus i at stå alene

I december 2014 meddelte SAS, at man havde købt luftfartsselskabet Cimber.

Det sønderjyske luftfartsselskab havde SAS udset som den perfekte platform for etableringen af et internt, regionalt produktionsselskab.

Cimber blev i første omgang bemandet med SAS’ egne piloter, men skulle på sigt bemandes af en række nyansatte piloter.

Bernd Larsen (34) var en af dem.

Ideel mulighed for at vende hjem

Efter godt fem år som pilot i Tyskland, åbnede Cimber-stillingsopslaget fra SAS en mulighed for, at den unge pilot kunne vende hjem.

»Jeg arbejdede på dette tidspunkt for Air Berlin. Det havde jeg gjort siden april 2011. Det var mit første airline-job. I årene efter finanskrisen, hvor jeg afsluttede min uddannelse, var det ikke nemt at finde et job på ordnede vilkår, men det lykkedes hos Air Berlin,« fortæller han i dag.

Selvom kompasset hele tiden var rettet mod at vende hjem, var et job i Danmark dog ikke noget, som Bernd Larsen ville tage for enhver pris.

Det nytter ikke noget at leve i en osteklokke. Hvis vi isolerer os, vil de dårlige vilkår med tiden indhente os. Derfor skal der et større fællesskab til, der på tværs af virksomheds- og landegrænser – løfter i bunden og kan sætte en fod i jorden overfor social- og løndumping. Ikke kun for vores eget bedste, men også for at værne om de virksomheder som behandler deres ansatte godtBernd Larsen, stifter af Cimber Pilot Union

Et job i Cimber var derfor den helt ideelle mulighed for at vende hjem til Danmark, kæresten og deres nyfødte barn.

Ringe indflydelse på egne vilkår

Overenskomsten for Cimber-piloterne var på dette tidspunkt indgået med den lokale SAS-pilotforening.

Her skulle det ifølge Bernd Larsen vise sig, at de nye Cimber-piloter kun havde meget ringe indflydelse på deres arbejdsvilkår.

Situationen førte i februar 2016 til, at en række Cimber-piloter deriblandt Bernd Larsen gik til den lokale SAS-pilotforening med en appel om at få indflydelse på egen overenskomst.

Vi så ingen fidus i at stå alene. Det er en fordel at stå sammen, fordi man kan dele erfaringer. Hvis ikke vi medvirker til at tage hånd om arbejdsvilkår i resten af branchen, risikerer vi hurtigt, at vi spænder ben for hinanden.Bernd Larsen, stifter af Cimber Pilot Union

Ønsket var ikke løsrivelse, men derimod var ønsket at kunne gøre tingene på en måde, der passede til den nye situation, som SAS (og underleverandøren, Cimber) stod i.

Dette forslag blev desværre purre afvist.

Savnede en lydhør fagforening

Interessen for at stå sammen med resten af de danske piloter voksede, og Bernd Larsen, for hvem fagforeningspolitik på daværende tidspunkt var nyt luftrum, tog initiativ til at stifte egen fagforening, som på sigt skulle blive en del af FPU, der havde erfaring med at håndtere både nye og gamle luftfartsselskaber.

»Der var et stort ønske, om at være repræsenteret af en forening, der også var lydhør overfor de unge piloters behov for fremtidig jobsikkerhed – med base i Danmark – og fornuftig balance mellem arbejde og fritid. Derudover var der behov for nytænkning og en modernisering af måden hvorpå, man driver fagforening,« fortæller Bernd Larsen.

I baghovedet lå også, at SAS i forbindelse med overtagelsen af Cimber i 2014 valgte at opsige samtlige Cimber-piloter. 35 kabineansatte stod til samme skæbne, men her havde FPU, der repræsenterede kabinen, forhandlet en aftale på plads, der reddede jobbet for 35 medarbejdere.

Så ingen fidus i at stå alene

Han peger på den hastige vækst af udlicitering til underleverandører – en rolle som Cimber nu også selv varetog, som leverandør til SAS – nødvendiggjorde et behov for at tænke kollektivt og nyt.

»Der skal et større politisk arbejde til – både nationalt og internationalt – for at skabe nogle fælles rammer, som ikke tager udgangspunkt i laveste fællesnævner men sikrer sund konkurrence og værner om de ansattes sociale vilkår og rettigheder. Og her havde FPU i allerhøjste grad bevist deres værd i forbindelse med Ryanair-sagen,« siger han og tilføjer:

»Vi så ingen fidus i at stå alene. Det er en fordel at stå sammen, fordi man kan dele erfaringer. Hvis ikke vi medvirker til at tage hånd om arbejdsvilkår i resten af branchen, risikerer vi hurtigt, at vi spænder ben for hinanden.«

Medlemmerne fulgte med

I løbet af de næste måneder fulgte hovedparten af de Cimber-ansatte med over i den nystiftede fagforening, som fik navnet Cimber Pilot Union, CPU. I april måned 2016 afholdt foreningen stiftende generalforsamling.

Fagforeningen blev i den forbindelse optaget som medlem i FPU.

»Ved at stå sammen under FPU’s vinger blev vi en del af et bolværk, der både økonomisk og juridisk er ligeværdig med arbejdsgiveren,« påpeger Bernd Larsen.

Cimber er medlem af Dansk Arbejdsgiverforening gennem Dansk Industri, hvis modstykke på arbejdstagersiden hedder LO, som Cimber-piloterne er medlem af gennem FPU/BLJ.

Pligt til at stå sammen om at løfte hele branchen

Bernd Larsen flyver ikke længere for Cimber. Selskabet blev i februar 2017 afhændet til irske CityJet. En måned efter skiftede styrmanden CRJ-flyene i Cimber ud med en Airbus i et andet dansk selskab.

Selvom Bernd Larsen med egne ord har fået et trygt job, mener han stadig, der påhviler ham og alle andre piloter i Danmark en pligt om at stå sammen om at løfte vilkår i hele branchen:

»I dag er jeg så privilegeret, at jeg er fastansat på gode og ordnede arbejds- og lønvilkår i en god virksomhed med en sund virksomhedskultur og fast base i Danmark. Men det forpligter også,« siger han og tilføjer:

»Det nytter ikke noget at leve i en osteklokke. Hvis vi isolerer os, vil de dårlige vilkår med tiden indhente os. Derfor skal der et større fællesskab til, der på tværs af virksomheds- og landegrænser – løfter i bunden og kan sætte en fod i jorden overfor social- og løndumping. Ikke kun for vores eget bedste, men også for at værne om de virksomheder som behandler deres ansatte godt«

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev