Stewardesser varsler konflikt mod Atlantic Airways

Kabinepersonalet har i et modsvar til ledelsen i Atlantic Airways sendt et varsel om konflikt. For trods gentagne forsøg på at indlede en dialog med ledelsen om en overenskomst oplever de ansatte igen og igen at få sat udfordringer i vejen.

Det fortæller de kabineansatte i en samlet udtalelse, udsendt af Flyvebranchens Personale Union, FPU.

»Vi føler os utrygge. Uden en overenskomst og den beskyttelse overenskomsten giver, tør ingen være tillidsrepræsentanter. Derfor ønsker vi, at FPU forhandler på vegne af os.

Kabinepersonalet i Atlantic Airways

De kabineansatte har i lang tid ønsket en ligeværdig og fair forhandling om en ny overenskomst. Dette ønske blev i juni slået kraftigt tilbage, da ledelsen i Atlantic Airways fyrede både næstformanden og formanden for kabinepersonalets forening, Súlan, der er en del af FPU.

Ledelsen har efterfølgende krævet, at medarbejderne finder nye repræsentanter og danner en ny bestyrelse før overenskomstforhandlingerne kan startes. Samtidig har arbejdsgiverforeningen i Færøerne blandet sig i medarbejderforeningens interne forhold med krav om, at Súlan ændrer i sine vedtægter.

Fælles udtalelse fra de ansatte

Uden en ny overenskomst, er der ingen beskyttelse af de tillidsvalgte, og blandt de ansatte er der ingen, der tør at stille op. Derfor bliver der nu varslet konflikt.

»Vi føler os utrygge. Uden en overenskomst og den beskyttelse overenskomsten giver, tør ingen være tillidsrepræsentanter. Derfor ønsker vi, at FPU forhandler på vegne af os. Det har vi gjort klart mange gange, og med konfliktvarslet håber vi, at selskabet kan se, at vi mener det alvorligt,« lyder det i en samlet udtalelse fra medlemmerne af Súlan.

»Det er sidste udvej for os. Vi håber, at ledelsen anerkender vores ønske om en ligeværdig forhandling denne gang.«

Ønsker at stå i FPU

Stewardesserne i Atlantic Airways meldte sig i efteråret 2018 enstemmigt ind i FPU. På samme måde er deres arbejdsgiver aktivt medlem af en række både danske og europæiske interesseorganisationer.

Personalet har med FPU’s hjælp forsøgt at finde frem til en løsning med deres arbejdsgiver. Både i forhold til de to fyrede repræsentanter, men også i forhold til at komme i gang med forhandlingen af den overenskomst, som personalet ønsker at indgå med selskabet.

Frustrationen hos de ansatte er vokset i takt med, at selskabet er løbet fra flere aftaler de seneste to måneder, der er kulmineret med, at de kabineansatte nu tvinges til at finde nye lokale repræsentanter før end forhandlingerne kan indledes.

Tidligere ansatte er stået frem

De ansatte fortæller også, hvordan de i den seneste måned har oplevet et øget pres fra ledelsen under individuelle samtaler. Disse skal ifølge de ansatte have båret præg af forhør. Siden har ledelsen varslet, at de fastansatte medarbejdere og medlemmer af fagforeningen med base i Danmark skal flytte arbejdsplads til Færøerne.

Alt imens vil selskabet skrue op for brugen af freelancere. Atlantic Airways forklarer ændringer med organisatoriske behov til trods for, at selskabet netop har vundet endnu en stor kontrakt med Primo Tours i Danmark.

Utrygheden blandt de ansatte er tidligere på sommeren blevet beskrevet i den færøske presse, idet flere tidligere ansatte stod frem og forklare sandheden om en barsk hverdag i Atlantic Airways, hvor fyringer uden varsel bestemt ikke er usædvanligt (link – for dansk oversættelse læs her).

Ledelsen får chance til at sætte sig til forhandlingsbordet

Kabinepersonalet i Atlantic Airways ønsker med en ny overenskomst at få forbedret deres arbejdsvilkår, der i en sammenligning viser sig at ligge 12-18 procent under kollegaerne i sammenlignelige luftfartsselskaber.

»Arbejdsvilkårene i Atlantic Airways hænger et godt stykke efter andre selskaber. Desuden er der ingen af de ansatte, der tør være tillidsvalgte og med god grund, som det er nu. Vi har derfor brug for en ny overenskomst, også i forhold til beskyttelse af medarbejdernes repræsentanter. Det, håber vi også, at selskabet forstår. Vi står i hvert faldt parat til at forhandle,« siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU.

Han henstiller til, at arbejdsgiverparterne nu sætter sig til forhandlingsbordet sammen med FPU, uden yderligere krav til hverken medarbejdernes organisering og hvem de stiller med som repræsentanter for gruppen i forhandlingerne om en ny overenskomst.

Konfliktvarslet er det første konfliktvarsel, som er en tilkendegivelse om at man agter at gå i konflikt. En dato for konfliktet vil derfor først blive kendt med andet konfliktvarsel.

Redaktionen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra ledelsen i selskabet.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev