Star Alliance-selskab fyrer piloter efter storkonflikt

Colombianske Avianca har fyret 35 piloter efter storkonflikt.

Afskedigelserne kommer efter en række disciplinærsager, som selskabet har indledt efter en næsten to måneder lang strejke blandt selskabets 700 piloter i efteråret 2017.

Ifølge lokale medier har Avianca blandt andet afskediget både formanden og næstformanden i piloternes fagforening, Colombian Association of Civil Aviators, skriver Columbia Reports.

Konflikt for bedre vilkår

Medlemmerne af fagforeningen nedlagde arbejdet i efteråret for at opnå bedre løn- og arbejdsvilkår, der ifølge fagforeningen ligger op mod 70 procent under de omkring liggende lande.

Strejken blev afbrudt, da Colombias forfatningsdomstol erklærede konflikten for ulovlig, fordi “den berørte vigtig offentlig transport”. Inden da havde Avianca allerede fået mandat til at afbøde konsekvenserne af strejken ved hjælp af udenlandske piloter.

Med dommen fik Avianca muligheden for at rejse sager mod de 700 af selskabets 1300 piloter, som stemte for at nedlægge arbejde.

International forargelse

Sagen vækker international forargelse. Både IFALPA, The International Federation of Air Line Pilots’ Associations, og ECA, European Cockpit Association, fordømmer fyringerne i skarpe vendinger:

»Denne uhyrlige anti-fagforenings adfærd kan ikke tolereres. Avianca-piloter og arbejdstagere nægtes deres grundlæggende rettigheder til kollektivt at forhandle løn- og arbejdsvilkår. De skal ikke udsættes for forskelsbehandling på baggrund af medlemskab af en fagforening,« skriver IFALPA.

ECA: Dom i strid med ILO

Ifølge ECA har Columbia forbrudt sig mod International Labour Organizations (ILO) konventioner ved at begrænse piloternes ret til at konflikte.

»Restriktionerne i Colombia om piloters ret til at strejke, er i strid med den colombianske regeringers internationale forpligtelser, som underskriver af ILO-konvention 87, som omfatter arbejdstageres ret til at indgå kollektive forhandlinger og strejke,« skriver ECA.

Den paneuropæiske pilotforening påpeger, at ILO’s udvalg for foreningsfrihed netop har bestridt, at besætningsmedlemmer kan udelukkes fra denne konventions anvendelsesområde.

Avianca er Colombias “flag carrier” og samarbejder blandt andre med selskaber som SAS og Lufthansa gennem luftfartsalliancen Star Alliance.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev