Sig goddag til den nye ferielov: FPU forklarer reglerne

Ovenpå en lang sommer kan næste års sommerferieplaner, synes meget langt væk. Men der er god grund til at tænke langsigtet. For siden i går, den 1. september 2019, er vi overgået til nye regler for ferie.

Kort fortalt får vi i Danmark en ny ferielov. Den betyder, at man fra 1. september 2020, altså om et år, skal kunne afholde sin ferie allerede måneden efter, man har optjent den. Dette kaldes på fagsprog samtidighedsferie.

Som reglerne har været hidtil, har man først kunnet bruge den ferie, man har opsparet året efter. Perioden for opsparing er gået fra 1. januar til 31. december. 1. maj året efter har man så fået adgang til 25 feriedage.

Derfor skal du være opmærksom

Med de gamle regler kunne man derfor som ny på arbejdsmarkedet snildt arbejde i mere end et helt år, før man kunne få sin første (arbejdsgiverbetalte) ferie. Det bliver der nu lavet om på, og det hele starter med en overgangsperiode, fortæller Morten Beyer, der er jurist i FPU og ekspert i de nye ferieregler.

Overgangsperioden går fra 1. september i år til og med 31. august næste år. Og det er her, du skal være opmærksom, forklarer Morten Beyer til LUFTFART.nu:

»I det gamle system har du været vant til, at få 25 nye feriedage med det nye ferie-års begyndelse, 1. maj. Til næste år er det anderledes. Her får du på grund af overgangsperioden kun 16,7 dage til din rådighed fra 1. maj til og med 1. september, hvor det nye system træder endelig i kraft.«

Det betyder, at hvis du holder tre ugers sommerferie i juni måned 2020, så har du kun 1,7 feriedag tilbage, når kalenderen viser 1. september 2020.

2,08 feriedag per måned

»Fra 1. september 2020 dato vil du optjene 2,08 feriedag hver måned. Men i modsætning til det gamle system, vil du kunne afholde ferien allerede måneden efter. På den måde har du optjent 3,78 feriedag til afholdelse fra den 1. oktober og 5,86 feriedag fra den 1. november og så fremdeles,« forklarer FPU’s ferieekspert.

Det har betydning, hvis man er vant til at holde en uges fri i efteråret, eller to uger i december, da du i henhold til de nye regler, ikke vil kunne nå at optjene tilstrækkeligt med feriedage det første år.

»I de nye regler er der dog mulighed for, at man kan aftale med sin arbejdsgiver at holde ferie på forskud. Den mulighed kan man overveje at benytte sig af eventuel i samråd med sin lokale tillidsrepræsentant,« siger Morten Beyer, som dog understreger at problemet er størst det første år.

»I 2021 vil du have haft muligt for at optjene og planlægge ferie, så du kan holde ferie som du plejer. Den ferie, du optjener, har du 16 måneder til at få afholdt, der er er dog mulighed for at spare op.«

FPU har afholdt kursus for sine tillidsrepræsentanter i den nye ferielov. De tillidsvalgte er derfor godt rustede i de udfordringer, som den nye ferielov giver.

25 dages ferie tilgode

Nu sidder du sikkert og tænker, hvad sker der så med de 25 feriedage, som jeg normalt ville have optjent fra 1. september 2019 frem til 31 august 2020?

»Disse feriedage bliver indefrosset,« forklarer FPU’s ferieekspert og tilføjer:

»Det har ifølge Beskæftigelsesministeriet været nødvendigt at lave en ordning, så man ikke har stået med ret til ferie fra både den gamle og den nye ordning. Samtidig skal arbejdstageren ikke snydes for sin optjente ferie, og det har man altså løst ved, at de resterende 25 feriedage fra det gamle system gemmes og udbetales den dag, man går på pension.«

Ifølge reglerne for den nye ferielov, løber ferieåret fra 1. september til 31. august året efter. Det er dog muligt at holde ferien i yderligere fire måneder, hvormed er er er 16 måneder til at afholde ferie hvert år fra 1. september.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev