SAS og Airbus i samarbejde om elfly: Ekspert roser tiltag men spår biofuel større rolle for CO2-fri fly

Luftfartsselskabet SAS har efterhånden fremført en række initiativer, der skal gøre op med udledningen af klimaskadelig CO2 fra selskabets fly. Nye fly, investering i biofuels, CO2-kompensation for loyale kunder og nu senest: Et samarbejde med Airbus om udviklingen af hybrid- og elfly.

I en meddelelse til pressen fortæller SAS, at man har underskrevet en fælles aftale med Airbus om at forske i hybrid- og elfly. Det er et unikt samarbejde, der skal kortlægge de nødvendige forhold for at udvikle den næste generation af bæredygtige fly, skriver parterne. 

Projektet mellem SAS og Airbus indebærer, at hybrid- og elfly i kommerciel trafik med op til 100 sæder kan blive en realitet om 10-15 år. 

Selvom flyvemaskiner er blevet stadig mere effektive, og flyver længere på literen, fortsætter flyindustriens CO2-udslip med at vokse, fordi branchen oplever stor vækst.

Elfly vil være billigere at bruge, men dyre at anskaffe

At udvikle el- og hybridfly er derfor en god idé, mener Jeppe Juul, der er transportmedarbejder i Det Økologiske Råd og ekspert i blandt andet klimaproblemerne fra flyindustriens CO2-udledninger.

»Det er vores vurdering, at udviklingen af nuværende flytyper kommer til at gå langsommere, end vi har set de sidste 50 år. Yderligere effektivisering på CO2 kommer til at ske gennem nye brændstoffer eller helt ny teknologi som elfly og hybridfly,« siger han og tilføjer:

»Men uanset, hvordan man vender og drejer det, bliver det rigtig dyrt at udfase hele den nuværende flyflåde med flytyper på helt ny teknologi, når vi ser på den forventede volumen flytrafikken i 2040. Rene elfly kan blive billigere at drive, fordi de er så energieffektive, men også dyrere at anskaffe sammenholdt med at udvikle fuels, der kan anvendes af eksisterende flytyper.«

Det er derfor Jeppe Juuls vurdering, at den primære omstilling vil ligge indenfor udviklingen af CO2-neutralt brændstof som eksempelvis biofuel, som kan hældes i tanken på den eksisterende flyflåde.

»De fleste fly, vi kommer til at flyve med i fremtiden, vil minde meget om dem, vi flyver med i dag,« siger han.

CO2-neutralt brændstof findes allerede – men det er dyrt

Allerede i dag er der udviklet brændstoffer, som har den egenskab, de vil kunne bruges, i motorerne på de fly, som anvendes i dag, påpeger Jeppe Juul:

»Electrofuels, også kaldet syntetisk brændstof, som kan laves af vand, vindenergi og CO2, kan vi gå i gang med at udvinde i morgen. Men det vil være på en skala, hvor det endnu vil være meget dyrt at udvinde. Når det bliver skaleret op, forventer man, det vil koste to-tre gange mere end konventionelt brændstof,« siger han.

Det er her, hybridfly, som dem SAS nu går i gang med at investere i udviklingen af, kan komme til at spille en væsentlig rolle i fremtiden, forklarer Jeppe Juul med henvisning til, at hybridfly vil kunne drives delvist på elektricitet, og delvist på electrofuels:

»Hybridfly kan blive interessante i det omfang de kan medvirke til at reducere brændstofforbruget yderligere. Elektromotorer som vi kender fra elbiler, er cirka tre gange så energieffektive som brændselsmotorer,« siger han.

I et forsøg på at øge efterspørgslen har blandt andre også tyske Lufthansa på dets afgange ud af Hamborg Lufthavn planlagt, at man fra 2024 vil tilsætte fem procent electrofuel i alt brændstof, som tankes på flyene.

SAS investerer også i biobrændstof, ligesom selskabet over de seneste ti år har reduceret CO2-udslippet per passager med 25 procent, som følge af blandt andet nye fly. I februar lancerede selskabet CO2-kompensation for alle selskabets loyale kunder.Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev