Så vigtig er dansk luftfart for samfundsøkonomien – regeringen må handle nu

Mindst 50.000 danske arbejdspladser understøttes af luftfartsbranchen. Men den styrtbløder i disse dage. En aktieanalytiker forklarer her, hvor vigtig industrien er for Danmark. FPU opfordrer på det kraftigste regeringen til fremskynde en økonomisk hjælpepakke til branchen

Dansk luftfart har en kæmpestor betydning for samfundsøkonomien.

Luftfarten bidrager med op mod 57 mia. kroner til det danske bruttonationalprodukt.

Op mod 50.000 direkte og indirekte danske arbejdspladser understøttes i dag af luftfarten, som er en ekstremt vigtig del af infrastrukturen både indenrigs – og internationalt. Tallene stammer fra rapporten ’Luftfartens samfundsøkonomiske betydning for Danmark’ fra Copenhagen Economics.

Men luftfartsbranchen er pga. coronavirussen kastet ud i en enorm krise. Mandag den 16. marts sendte SAS 4000 medarbejdere hjem i Danmark. Samlet set har selskabet i Danmark omkring 4.200 medarbejdere.

I alt sender selskabet 10.000 medarbejdere hjem i hele Skandinavien, svarende til 90 pct. af medarbejderstaben. Men SAS er ikke det eneste selskab, der bløder.

Norwegian er det største luftfartsselskab i Skandinavien, og har omkring 11.000 ansatte globalt set. Mandag eftermiddag sendte de 7300 medarbejdere hjem.

Aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen forklarer her, hvilken betydning luftfart har for dansk økonomi.

Uvurderlig

– Den er fuldstændig uvurderlig for en lille og åben økonomi som den danske. Vi lever af at handle med andre end os selv. Og det kan man ikke i 2020, hvis det er sådan, at der ikke er fornuftige rejsemuligheder ind og ud af landet, siger aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen.

Han forklarer, at uden velfungerende luftfart ind og ud af Danmark vil vi være en økonomi, der er langt mere tilbagestående, end vi er i dag.

– Hvor vigtigt er det lige nu, at luftfartsbranchen får tilført noget likviditet fra den danske regering?

– Der er slet ingen tvivl om, at der er kun en løsning her og det er: Send flere penge, hvis det er sådan, at vi skal vågne op til en virkelighed, der er i nærheden af det vi har været vant til i forhold til rejser ind og ud af landet, når corona er væk.

– Så er det nødvendigt at tilføre kapital til de her virksomheder eller på anden måde hjælpe dem med lån eller garantier, siger Jacob Pedersen.

FPU: Fremlæg hjælpepakke hurtigst muligt

Ellers så risikerer danskerne at vågne op til en virkelighed, når coronavirussen er væk, hvor rejsemuligheder ind og ud af Danmark er markant forringede i forhold til, hvad vi har været vant til, forklarer han.

Regeringen fremlagde søndag en række initiativer, der bydes velkommen af branchen. Men uret tikker stadig, og det, der lignede en slem situation i begyndelsen, er nu gået hen og blevet helt katastrofal.

Derfor opfordrer Flyvebranchens Personale Union nu regeringen til hurtigst muligt at få fremlagt en økonomisk hjælpepakke, der er specifikt målrettet luftfartsbranchen, som er en kompliceret størrelse.

-Uret tikker for alvor nu. Snart kommer vi til at se de første konkurser. Og derfor har vi gjort det klart overfor både regeringen og politikerne på Christiansborg, at der er tale om en situation, der kræver helt ekstraordinære løsninger, siger formanden for Flyvebranchens Personale Union, Thilde Waast.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev