Så tæt er flyene på at komme på vingerne

Corona-krisen har holdt flyene på jorden. Men nu skubber EU-kommissionen og andre store spillere på for at få grænserne åbnet. Så hvornår kommer der så gang i luftfarten?

EU vil have landene til at åbne for grænserne igen for at redde lidt af sommersæsonen for turismen og luftfarten. Tyskland vil åbne sine grænser, og selskaberne melder sig parate til at gå på vingerne. Dermed øges presset på den danske regering, der ellers har været fodslæbende.

Lige nu står flyene stadig stille i de danske lufthavne. Sammenlignet med samme måned sidste år er antallet af flyvninger reduceret med 95 procent, og cirka 70 procent af medlemmerne i FPU er på en form for lønkompensationsordning.

EU og Tyskland: Denne sommer skal være en turistsommer

Midt i en ellers dyster tid for luftfarten og de ansatte, begynder der dog at kunne anes et lys for enden af tunnelen.

Tyskland har meddelt, at de er parate til at åbne grænserne, og i går fremlagde EU-kommissionen en plan for at få gang I turismen og dermed også luftfarten.

Med til fremlæggelsen hører en rapport med ganske grundige retningslinjer for en genåbning af den europæiske persontransport. Rapporten skal danne grobund for det første skridt mod igangsættelsen af et af de allermest betydningsfulde erhverv i den europæiske økonomi. Et erhverv, som før krisen repræsenterede 10 procent af den europæiske økonomi, og som beskæftigede 12 procent af den europæiske arbejdsstyrke.

Danske Margrethe Vestager var som konkurrencekommissær en del af præsentationen i går:

– Vores anbefaling er, at grænserne bliver åbnet. Sundhedsprotokollerne skal selvfølgelig være på plads, men vores anbefaling er, at grænserestriktionerne bliver løftet for lande, der har et nogenlunde ensartet tryk, så det kan forsvares sundhedsfagligt. Det er en fundamental ting for europæere, at man har fri bevægelighed, sagde Margrethe Vestager under fremlæggelsen i går.

Dermed lægges der op til en slags ”dating-app”-tilgang, hvor landene skal matche med hinanden i forhold til smittetryk. Der kan Danmark, og dermed den danske luftfartsbranche, have en fordel i og med, at det danske smittetryk er relativt lavt.

Mundbind, men hvad med afstand?

Dykker man ned i rapporten kan man se anbefalingerne til selskaberne, passagererne og de ansatte. Her er den mest gennemgående anbefaling brug af masker (og selvfølgelig afspritning og rengøring af overflader).

Denne anbefaling ligger i god tråd med den praksis, der allerede nu anvendes i danske selskaber.

– I DAT bruger vi (de ansatte og passagerne) mundbind. Vi afspritter konstant og sørger for at skabe afstand mellem passagerne. Desuden sørger piloterne for systematisk at få ny, frisk luft i kabinen, så det ikke er den samme luft, der cirkulerer, fortæller Julia Lundsteen, der er kabineansat og tillidsrepræsentant i DAT, til Luftfart.nu.

Hun er også en del af videoen nedenfor, hvor DAT viser selskabets fokus på at skabe en tryg og sund flyvning for passagererne.

Fra den 18. maj vil SAS ligeledes benytte sig af mundbind, og selskabet har desuden valgt ikke at servere mad ombord.

Sådan kan luftfarten begynde

Frygten hos selskaberne i branchen er dog, at den bredere genåbning kun må ske på betingelse af væsentlige restriktioner såsom sædereduktion, 14-dages karantæner ved ankomst eller obligatorisk test for passagerer.

IATA (The International Air Transport Association) der repræsenterer 289 af verdens luftfartsselskaber, har gjort opmærksom på, at det ikke er holdbart, hvis restriktionerne er for mange. Samme bekymring har arbejdsgiverne i dansk luftfart, der i dag har sendt deres anbefalinger til genåbning af luftfart til den danske regering.

Men faktisk lægger EU-kommissionen op til en mere realistisk tilgang. Det fremgår af EU-kommissionens rapport, der i morgen (fredag) efter sigende bliver fulgt op af mere konkrete krav fra EASA, der er det europæiske luftfartagentur.

Men som det ser ud nu, bliver sædereduktionen ikke et krav. Det er i hvert fald ikke sådan det internationale nyhedsbureau Reuters har tolket udmeldingerne i deres dækning af EU-kommissionens fremlæggelse af retningslinjerne.

FPU: De ansatte er parate til at gå på vingerne

EU, Tyskland og selvfølgelig branchen er klar til at komme på vingerne. Dermed øges presset på den danske regering, og dermed øges sandsynligheden også for, at der kan komme gang i dansk luftfart til sommer, vurderer næstformanden i FPU, Anders Mark Jensen

– Det er pludselig gået hurtigt. Tysklands udmelding og ikke mindst kommunikationen fra EU-kommissionen er ret klar. Derfor satser vi også på, at væsentlig flere af vores medlemmer kommer på vingerne her til sommer. Og det bør være med til at få optimismen til at sprede sig blandt ferieparate danskere og på ledelsesgangene i luftfarten, udtaler Anders Mark Jensen med hentydning til de selskaber, der går med overvejelser om at masseafskedige de luftfartsansatte.

LÆS OGSÅ: Næstformandens blog om afskedigelser og nedskæringer i luftfart

Der er i skrivende stund forhandlinger om en udvidelse af genåbningsfase 2 i Danmark. Dermed kan vi forhåbentlig alle blive klogere på grænseåbningen – og dermed også luftfartens åbning inden længe.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev