Ryanairs ’Buzz’ indleder østeuropæisk invasion på jagt efter billige arbejdsvilkår

Af MLT og CMO

Løn og arbejdsvilkår kan tilsyneladende ikke blive billige nok for irske Ryanair. Efter syv år i Budapest Lufthavn, Ungarn, har ledelsen annonceret, at basen lukkes. I stedet for skal datterselskabet Buzz overtage basen og ruterne.

Her står piloterne til at blive ansat som selvstændige med en garanteret startløn på lige knap 17.000 kroner om måneden før skat. Det fremgår af et oplæg til piloterne, som redaktionen har set.

Ansættelse i Buzz er betinget af, at piloterne og de øvrige medarbejdere tiltræder som selvstændige via rekrutteringsbureauet Warsaw Aviation, der har hovedsæde i Polen.

Derved har Ryanair ind til videre effektivt afskåret fagforeningerne fra at blande sig, da selvstændige som udgangspunkt ikke kan organisere sig i fagforeninger.

Lavere omkostninger

Buzz er Ryanairs polske datterselskab. Ind til foråret 2019 fløj det som en charterafdeling af Ryanair under navnet Ryanair Sun. Men den øverste ledelse i Ryanair har angiveligt ønsket at lægge afstand til en østeuropæiske opkomling ved at lade selskabet skifte navn.

Ledelsen lægger ikke skjul på, at Buzz har lavere omkostninger end konkurrerende selskaber.

Ryanair blev sidste år overhalet indenom af ungarske Wizz Air i kapløbet om de laveste omkostninger. Et nederlag, som irerne efter alt at dømme ikke har tænkt at indordne sig under.

Som selvstændig får medarbejderne kun løn for vagtsatte flyvetimer. Forsinkelser honoreres således ikke. Af denne løn skal den ansatte selv betale både sygedage, ferie og pension.

Piloterne garanteres ifølge det oplæg, redaktionen har set, en minimumsproduktion svarende til 16.875 kroner i måneden før skat.

Adskillige Buzz-ruter til Danmark

Budapest har været base for Ryanair siden 2012. Samme år hvor det nationale luftfartsselskab Malév måtte dreje nøglen om. Foruden Ungarn har Ryanair også kørt Buzz i stilling til at overtage aktiviteterne i Tjekkiet og Bulgarien foruden Polen, hvor Buzz blev introduceret tidligere på året.

Kilder, som redaktionen har talt med, bekræfter endvidere vedholdne rygter om, at Buzz også er på vej ind i Rumænien.

Ikke færre end seks danske Ryanair-ruter står dermed til at blive betjent af Buzz, idet selskabet ikke har base i Danmark. Danske Ryanair-ruter flyves derfor som oftest fra det land, hvor ruten udgår fra.

Spiller på to heste

Den seneste udvikling i Ryanair vidner om, at der venter fagforeningerne en stor udfordring i takt med at selskabet ekspanderer i de østlige egne af EU. Eksperter peger på, at Ryanair både har magten og incitamentet til at presse arbejdsvilkårene yderligere:

»Multinationale selskaber som Ryanair laver ofte det, som i forskningen kaldes for dobbelt brystning (double breasting) – altså med det ene bryst tilpasser man sig fagforeninger i de lande, hvor det er nødvendigt, imens man med det andet bryst lægger en hård strategi overfor ansatte i de lande, hvor det er muligt,« siger Steen Erik Navrbjerg, arbejdsmarkedsforsker ved FAOS på Københavns Universitet.

»Og det holder som ofte ind til kunderne bliver bevidste om det,« tilføjer han.

Østeuropæisk luftduel presser ansættelsesvilkår

Navrbjerg peger på, at arbejdsgivere altid har haft et fortrin i dialogen med arbejdstagerne. Og med globaliseringen og særligt indenfor luftfart, hvor man opererer på tværes af grænser, har arbejdsgivere fået yderligere et es på hånden.

»Det er relativt nemt for Ryanair at flytte jobs til andre baser og andre lande.«

Set fra et erhvervsperspektiv er Ryanair »nødt til at tilpasse sig forholdene i Øst og Centraleuropa for at kunne konkurrere med Wizz Air,« der her sidder tungt på markedet, forklarer Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker i Sydbank:

»Ryanair er afhængig af de her lave omkostninger. Det er det, kunderne vil have.«

Han er samtidig ikke i tvivl om, at Ryanair med overdragelsen af østeuropæiske baser til datterselskabet Buzz forsøger at sno sig udenom potentiel kritik af moderselskabet for manglende fagforeningsdialog.

EU-politikere vil bremse Ryanair

Falske selvstændige kom med en rapport fra EU Kommissionen i foråret på ny i søgelyset. Ifølge rapporten anses 93 procent af alle selvstændige i europæisk luftfart at være »falske selvstændige«, der kun må arbejde for en arbejdsgiver.

Den seneste manøvre fra den irske lavprisgigant er således også blevet bemærket politisk:

»Meget tyder på, at der reelt er tale om falske selvstændige, og at Ryanair ikke har lagt stilen om, men fortsat baserer sin forretningsmodel på fjendtlighed overfor fagforeninger,« siger Nikolaj Villumsen (EL), medlem af EU-parlamentet til LUFTFART.nu.

»Fremadrettet mener jeg, at man må begynde at fastsætte klare definitioner og afgrænsninger for, hvad en ‘selvstændig’ er, så vi kan forbyde visse flyselskabers systematiske udnyttelse af vikarfirmaer og enmandsfirmaer og dermed sikre medarbejderne et reelt ansættelsesforhold.«

Pilotforbund: Ryanair tilbage til gamle vaner

Udviklingen i Ryanair bliver af det europæiske pilotforbund European Cockpit Association, ECA, beskrevet som et »de facto forsøg på at undgå fagforeninger og organisering blandt piloter«.

»Det ser ud som om, at Ryanair-ledelsen er faldet tilbage til sine gamle vaner og søger flugtveje fra alle de løfter, givet til piloter og kabinemedarbejdere for ikke så lang tid siden. Det er den simpleste måde at beskrive, hvad Ryanair har gang i nu med Buzz, Malta Air og Laudamotion,« siger Philip von Schöppenthau generalsekretær, ECA, til LUFTFART.nu og tilføjer:

»Ryanairs politiske datterselskab Buzz er et selskab, der er designet til at udelukke fagforeninger, der i massivt omfang bruger usikre, atypiske ansættelsesformer.«

Buzz skal ifølge Ryanair råde over en flåde på samlet 25 fly ud af den samlede Ryanair-flåde på 455 fly.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev