Ryanair under pres: Nu kræver piloter fastansættelse og lokale vilkår

Piloter fra 17 Ryanair-baser rejser nu krav til flyselskabet om permanente kontrakter, der matcher lokale vilkår og løn hos konkurrerende selskaber.

Det skriver Irish Independent, der skal have set brevet fra piloterne til Ryanairs chief operations officer, Michael Hickey.

»Pilotmarkedet er i forandring, og Ryanair har brug for at forandre måden, som piloterne og ledelsen samarbejder på for at sikre en stabil, fælles fremtid for alle,« citerer Irish Independent fra brevet.

Klar til at hjælpe med aflysninger

Brevet kommer oveni, at Ryanair har måttet aflyse 2100 fly over de næste seks uger som følge af ændringer i de irske flyvetidsbegrænsninger kombineret med mangel på piloter.

Den irske lavpriskæmpe bliver i brevet mødt med krav om ens arbejdsforhold i hele selskabet med plads til lokale forskelle, hvilket ifølge afsenderne skulle lægge en dæmper på »det store antal kollegaer, der forlader selskabet for ”andre græsgange”.«

Piloterne, der arbejder på Ryanair-baser i Tyskland, Holland, Belgien, Sverige og Italien, giver Ryanair en frist til i morgen, fredag, for at komme med svar. Skulle Ryanair-ledelsen klappe hælene i og samtykke, er piloterne rede til at hjælpe med at minimere antallet af aflysninger, fremgår det af brevet.

Presset vokser på Ryanair

Mange Ryanair-piloter har ikke faste, permanente kontrakter – det er usikre, atypiske ansættelsesforhold, forklarede Evan Cullen, formand for Irish Air Line Pilot Association, onsdag til BBC News Night:

»Det betyder, piloterne er samlet i irske selskaber, som består af mellem fem og otte piloter. Disse selskaber leverer til et britisk bemandingsbureau, som så leverer til Ryanair,« forklarer Evan Cullen.

Konstellationen lægger en solid armslængde mellem Ryanair og piloten, hvilket blandt andet betyder, at piloten hverken er sikret en fast løn, løn under sygdom, ferie eller pension.

Med brevet fra piloterne vokser presset på Ryanair yderligere. I sidste uge gjorde EU-domstolen det klart, at Ryanair skal følge lokale love og regler for de ansatte. Nu sidder selskabet med et lignende krav fra de ansatte.

Ifølge en opgørelse fra Irish Times har 700 piloter i det seneste år vendt ryggen til Ryanair, imens konkurrenten Norwegian har meldt ud, at selskabet senest har ansat 140 piloter fra Ryanair.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev