Ryanair truer med fyringer: Sender piloter i favnen på lyssky datterselskab

Bedst som Ryanair ihærdigt har forsøgt, at lade omverden forstå, at man vil anerkende fagforeninger og behandle sit personale anstændigt, så har selskabets piloter imidlertid fået et brev, som vidner om alt andet end intentionerne om ordnede arbejdsvilkår.

Piloter i både Italien, Spanien, Storbritannien og Irland – alle lande, hvor de ansatte har krævet overenskomst – har fået besked på at overveje et jobskifte til eksempelvis Ryanairs datterselskab BUZZ som alternativ til en fyreseddel.

BUZZ er Ryanairs polske datterselskab, hvor senest kabinepersonalet er blevet overført til som falske selvstændige for på den måde at holde alt, hvad der hedder fagforeninger ud i strakt arm. I Polen har selvstændige nemlig ikke ret til at organisere sig.

Piloter må tage orlov – direktør høster milliarder

Ryanair – der senest leverede et bundsolidt overskud på 7,6 milliarder kroner tilbage i maj måned, hvoraf direktør Michael O’leary får lov at stikke 739 millioner kroner i egen lomme – har meddelt piloterne, at på grund af et »signifikant overskud af medarbejdere«, bedes de venligst søge til andre baser eller tage egenbetalt orlov. Alternativet er ifølge ledelsen, at piloterne bliver en del af den skare på op til 9000 arbejdsløse, som konkursen i britiske Thomas Cook har forvoldt.

Det viser breve sendt til medarbejderne i Madrid, Rom, Berlin, Manchester, Dublin og Barcelona, som redaktionen har set.

Brevet kommer kort tid efter, at de britiske Ryanair-piloter har strejket for bedre lønvilkår. Strejkerne blev i midten af september afblæst med henblik på at genoptage meningsfulde forhandlinger.

Mangel på fly giver problemer

Foruden BUZZ, så frister Ryanair også med ledige stillinger i Rumænien, Ungarn og Marokko, imens der også er et begrænset antal stillinger at søge på en enkelt base i Storbritannien (London Southend) samt Frankrig (Marseille).

Ryanair forklarer situationen med manglende flyleveringer fra producenten Boeing som følge af leverancestop på den ulykkesramte flytype Boeing 737 MAX. Ryanair har ifølge The Guardian et udestående på 135 fly af denne type.

Alt imens forsøger Ryanair at få fingrende i nogle af de mange fly, som Thomas Cook’s kollaps i Storbritannien har efterladt. Disse er af typen Airbus A320 og vil derfor skulle indgå i Ryanairs østrigske datterselskab ”Lauda” – også her kan piloterne få job, fremgår det af brevet til piloterne.

Den samlede Ryanair-flåde tæller over 430 fly.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev