Ryanair taber endnu en sag om omgåelse af lokal arbejdsret

En hollandsk appeldomstol har afgjort, at ansatte i det irske luftfartsselskab Ryanair er beskyttet af hollandske love og regler, når deres base ligger i Holland.

Det skriver nyhedsbureauet AFP ifølge France24.

Afgørelsen faldt tirsdag i denne uge. Appeldomstol i byen Den Bosch, Holland, afviste på linje med en lavere retsinstans Ryanairs argument om, at selskabets medarbejdere er ansat efter irske love og regler.

Irske fly er ikke “Irland”

Nederlaget koster nu Ryanair 25.000 euro, svarende til 186.000 kroner, i kompensation til en tidligere medarbejder.

Medarbejderen havde rejst sagen efter at været blevet fyret for at have nægtet en overflytning fra Ryanairs base i Eindhoven, Holland, til Dublin, Irland.

Ryanair har i den forbindelse argumenteret for, at som et irsk selskab, med fly indregistreret i Irland, er også de ansatte omfattet af irske love og regler. Men det argument har de hollandske domstole nu afvist.

Tabte lignende sag i 2017

Det irske lavprisselskab fik sidste år i en lignende sag fra Belgien også underkendt sit princip om irske love og regler:

Her var det den Europæiske Unions Domstol, som gjorde det tindrende klart, at det er i strid med EU-reglerne, når Ryanairs ansatte underlægges irsk lov uanset, at de hverken bor eller arbejder i Irland. Også selvom medarbejderen har skrevet under på en klausul om, at irske regler gælder for ansættelsesforholdet.

Ifølge EU-reglerne er det af afgørende betydning, hvor medarbejderne møder ind, hvor medarbejderen går hjem fra, og hvor udstyret, i dette tilfælde flyet, for deres arbejde er stationeret.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev