Ryanair på vej til Danmark? FPU afventer handling bag ord

Michael O’Leary, topchef i Ryanair, har i dag, tirsdag, proklameret, at han ved at anerkende fagforeninger kan få foden ind på markeder, der hidtil var lukket land.

Endnu har han til gode at underskrive sin første overenskomst, der imødekommer de ansattes krav om ordnede forhold, men dette lader ikke til at lægge en dæmper på O’Learys visioner.

Topchefen hævder i samme åndedrag, at han allerede har rettet henvendelse til blandt andet danske fagforeninger, der som bekendt satte Ryanair stolen for døren i 2015, efter at selskabet nægtede at indgå overenskomst.

Stak halen mellem benene

»Det er korrekt, Ryanair har rettet henvendelse til os via deres advokat. De ansattes oprør har tydeligvis fået ledelsen til at tænke sig om,« siger Anders Mark Jensen, næstformand i Flyvebranchens Personale Union, FPU.

Han understreger dog, at Ryanair-topchefen skal huske på, at der skal handling bag visionerne, og dermed foreligge en aftale om overenskomst, hvis Ryanair skal gøre sig forventninger om at åbne danske baser igen.

Da FPU mødtes med Ryanair-ledelsen i 2015 for at drøfte overenskomst skete det uden nogen form for forhandlingsvilje fra Ryanairs side.

I stedet for valgte selskabet at stikke halen mellem benene og lukkede sine danske baser for efterfølgende at flyve til Danmark fra baser i andre lande.

Startskuddet til ordnede arbejdsforhold

Hvad Michael O’Leary måske ikke forudså var, at mødet med den danske fagbevægelse skulle blive startskuddet til topchefens Waterloo, hvad angår nedsablingen af ordnede arbejdsforhold.

I de seneste måneder og uger har medarbejderne i Ryanair stået sammen og sat Ryanair-ledelsen under stadigt større pres. De ansatte har stået fast på et ufravigeligt krav om retten til at forhandle overenskomster kollektivt, og i sidste uge blev der sat trumf på med varsel om strejke i flere lande.

Nu venter møderne med de ansattes fagforeninger. Møder, der i sidste ende skal bevise, hvorvidt Ryanair-ledelsen helt oprigtigt har indset, at fremtiden skal bygges på rimelige arbejdsvilkår.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev