Ryanair overvejer lukning af baser – 300 piloter risikerer ulønnet orlov

Mangel på fly er angiveligt årsagen til, at Ryanair-ledelsen nu overvejer at lukke baser. Sådanne baselukninger vil betyde potentielt manglende arbejde for 300 af selskabets piloter.

Irske Ryanair agter angiveligt at tilbyde piloterne orlov uden løn. Indtil videre har der dog ikke været mange ansøgere til sådan et tilbud. Ligeledes har Ryanair stoppet for rekrutteringen af kaptajner, da medarbejderomsætningen er dalende.

Meddelelsen om potentielle baselukninger og de mulige konsekvenser for piloterne er omtalt af blandt andre The Irish Times, som citerer et brev til piloterne fra Ryanairs driftsdirektør, Peter Bellew. Dette brev skal være udsendt onsdag, umiddelbart inden Peter Bellew torsdag meddelte, at han til årsskiftet træder tilbage fra sin post.

Budskabet om overkapacitet i medarbejderstaben falder sammen med, at Ryanair er i gang med at etablere et nyt datterselskab i Malta, som skal overtage op mod 60 af selskabets fly. ”Malta Air”, som projektet kaldes, har vakt bekymring fra de europæiske fagforbund, da mange ansatte får kontakt med nye selskab.

Mangler 50 fly frem mod foråret 2020

Flymanglen i Ryanair skyldes Boeings problemer med 737MAX-modellen, som irerne har bestilt ikke færre end 135 eksemplarer af. De første 50 skulle have været leveret frem mod foråret 2020.

I første omgang vedrører reduktionerne af flykapacitet Ryanairs vintertrafikprogram, men de vil også kunne påvirke næste års sommertrafikprogram.

Boeings 737MAX er som bekendt ramt af et globalt flyveforbud siden to fabriksny fly styrtede ned i henholdsvis oktober 2018 og marts 2019. Flytypens software er i den forbindelse kommet under kritisk lup. Selv nævner flyproducenten et comeback for 737MAX til efteråret.

Ryanair opererer i alt 419 Boeing-fly af typen 737-800. Hvilke baser, der risikerer at lukke, har ikke været nævnt endnu.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev