Ryanair indgår vigtig aftale, men endnu ingen overenskomst

Ryanair har skrevet under på en såkaldt anerkendelsesaftale med den britiske fagforening British Airline Pilots Association, BALPA.

Det er første gang, lavprisselskabet underskriver en sådan aftale, som dog ikke betyder, at selskabet har indgået overenskomst endnu.

Det arbejdsretlige system har forskellige fremgangsmåder i Europa, og i Storbritannien skal parterne anerkende hinanden, før en overenskomstforhandling kan finde sted. Derfor er dagens nyhed vigtig for de britiske piloter.

Næste skridt overenskomst

I Storbritannien er der tre essentielle komponenter for, at en overenskomst kan blive juridisk bindende . Anerkendelsesaftale, overenskomstforhandling og indstiftning. I Storbritannien er overenskomster ikke juridisk bindende, og de har ingen virkning – medmindre de er indstiftet.

Det betyder, at enhver medarbejder formelt skal underrettes om, at deres løn og betingelser i fremtiden kan ændres ved en kollektiv overenskomst.

Næste skridt for BALPA er derfor at forhandle en overenskomst.

»Vi håber, at dette er starten på et stærkt og gensidigt fordelagtigt forhold. BALPA repræsenterer alle Ryanairs 600 ansatte piloter baseret i Storbritannien,« skriver fagforeningen på Twitter om dagens aftale.

Positivt for briterne, men ændrer intet i Danmark

I Danmark skal fagforening og arbejdsgiver ikke først anerkende hinanden. Det slog Arbejdsretten fast i 2015, da Ryanair nægtede at anerkende FPU som forhandlingspartner.

Danske fagforeninger kan med andre ord kræve overenskomst uden forudgående anerkendelse og dermed også gå direkte til forhandlinger om en overenskomst uden en forudgående anerkendelsesproces.

»Det er positivt, at der er fremskridt i arbejdet med at få Ryanair til at indgå overenskomst med de engelske piloter. Det ændrer dog ikke noget i dansk sammenhæng, og det møde, vi har med Ryanair i næste uge,« siger Thilde Waast, formand i FPU.

FPU mødes 8. februar med Ryanair.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev